Motosport

Acosta ipak ide u MotoGP s KTM-om?

 

pedro acosta moto2 2023 portugal

Čini se da je jedan od najvažnijih komadića vozačke slagalice za 2024. konačno pao. Ne znamo samo na koje točno mjesto.

U KTM-u su ga molili i uvjeravali da ostane u Moto2 klasi (gdje vozi za Red Bull KTM Ajo) još jednu sezonu, ali nakon što je u razmaku od 15 dana pobijedio u Mugellu i Sachsenringu te bio treći u Assenu, iznimno talentirani Španjolac i nije mogao drugačije nego za 2024. otići u MotoGP klasu. S KTM-om ili bez njega. Naime, Pedro Acosta je ugovorom vezan uz KTM za iduću sezonu, ali samo ako mu ponude mjesto u MotoGP momčadi. Rok za to je istekao 30. lipnja, nakon čega je mogao slobodno pregovarati s drugim MotoGP momčadima, u kontekstu čega se spominjala i Repsol Honda.

531070 Pedro Acosta Red Bull KTM Ajo Moto2 TT Circuit Assen NED 25 06 2023 6 8th Rnd. Moto2 2023 TT Circuit Assen NED  

Ipak, po izjavi koju je Francesco Guidotti, vođa momčadi KTM-a, dao talijanskom portalu GPone, to je očito bila prilika koju nisu smjeli propustiti. On tvrdi da su iskoristili tu opciju u ugovoru i tako „zakaparili“ Acostu za iduću sezonu. Pitanje je samo na čije mjesto dolazi. U tvorničkoj momčadi KTM-a Binder i Miller imaju ugovore do kraja iduće sezone, što znači da bi Acosta trebao završiti na GasGas Tech 3 motociklu. Tamo i Pol Espargaro i Augusto Fernandez imaju ugovor samo do kraja ove sezone, ali stvari nisu tako jednostavne.

515696 Pedro Acosta Red Bull KTM Ajo Moto2 Circuito de Jerez Ángel Nieto ESP 28 04 2023 2 4th Rnd. Moto2 2023 Circuito de Jerez SPA

Pol Espargaro se teško ozlijedio već u petak na otvaranju sezone u Portimau i odonda se nije vratio utrkivanju. Bilo bi doista okrutno da ga tako ranjenog i bez ijedne odvožene utrke već sad odbace za iduću sezonu, posebno ako uzmemo u obzir koliko je pridonio razvoju KTM-a, prije nego što je 2021. i 2022. proveo za upravljačem Repsol Honde. Augusto Fernandez pak vozi sasvim solidnu rookie sezonu, a već je i 4. mjestom u Le Mansu pokazao da zaslužuje ostati u MotoGP-u. Osim toga, glavnim ljudima KTM-a i momčadi Tech 3 su puna usta hvale za Fernandeza, no čini se da će baš on morati otići, iako i nema kamo, kako bi ostavio mjesto Acosti.

b59619ce f39f f5f4 85d7 5c8c3fcb8db6

Ili možda neće biti baš tako? Naime, Guidotti je izjavio da će biti iznenađenje u koju momčad Acosta dolazi. A kako uopće ne bi bilo iznenađenje da završi u momčadi GasGas, znači li to da bi Miller mogao biti preseljen k Herveu Poncharalu kako bi se u tvorničkoj momčadi KTM-a našlo mjesta za Acostu? Takvo kompliciranje nam se ne čini vjerojatnim. Ipak, izjava Guidottija ponovo ostavlja malu nadu da bi iduće godine KTM mogao imati i treću momčad, onu u bojama Husqvarne (u kojoj bi se onda moglo naći mjesta čak i za Marca Marqueza), iako je Carlos Ezpeleta nedavno jasno obznanio da Dorna nije zainteresirana za povećanje broja motocikala na startnoj rešetki. Kako je to već običaj, KTM će službenu i konačnu informaciju vrlo vjerojatno objaviti na svojoj domaćoj utrci na Red Bull Ringu, koja je na rasporedu početkom druge polovice kolovoza. No Acosta predstavlja toliko zanimljivu temu da ćemo kroz neslužbene informacije bitno jasniju sliku steći i puno prije toga.

526484 Pedro Acosta Red Bull KTM Ajo Moto2 Autodromo Internazionale del Mugello ITA 09 06 2023 2 6th Rnd. Moto2 2023 Autodromo del Mugello ITA

 

fbmp ytmp imp