Motosport

MotoGP motocikli su postali dramatično brži

210ca5a4 1f34 2742 ac1d a8ff50ea8a91

Testiranja u Maleziji potvrđuju da su MotoGP motocikli za 2024. još ekstremniji i za više od sekunde brži.

U isto razdoblje lani, na testiranjima u Sepangu su samo Marini i Bagnaia odradili krug za manje od minute i 58 sekundi. Ove godine je to uspjelo čak osamnaestorici vozača (ali ne i spomenutom Mariniju, sad na Hondi). Štoviše, čak su četvorica vozača išla i ispod praga od 1:57, što se donedavno činilo znanstvenom fantastikom. Ali novi i sve radikalniji aero dodaci, kao i snažniji pogonski agregati, učinili su svoje, a pomoglo je i to što ni u jednom trenutku nije bilo kiše koja bi isprala stazu, pa je asfalt ostao prekriven izdašnim slojem ljepljive gume.

 J039115821 JRB4836 UC604163 High

Najbrži je bio aktualni prvak bio Bagnaia, s vremenom 1:56.682, što je za 1,3 sekunde brže od onog što je vozio na prošlogodišnjim testiranjima. Odmah do njega su Martin i Bastianini, također na ovogodišnjim Ducati motociklima, što bi trebalo itekako zabrinuti konkurenciju. Jer čini se da je već sad u svakom pogledu novi Desmosedici bolji od prošlogodišnjeg, a ostalo je još mjesec dana i još jedno testiranje do starta sezone.

MMtesMal24

I Alex Marquez je išao taman ispod 1:57, također na Ducatiju, ali onom prošlogodišnjem. Isto je umalo uspjelo i Aleixu Espargarou, koji je itekako zadovoljan s novom Aprilijom, problem vidi samo u tome što su i svi drugi ubrzali. Marc Marquez je s Gresini Ducatijem bio 6. najbrži, s malo više od pola sekunde zaostatka za Bagnaiom, čime je umjereno zadovoljan. Muči ga to što su mu trebala tri puna dana testiranja da u Sepangu s Duatijem doista počne juriti, a u akciji nabijenom GP vikendu neće imati ni izbliza toliko vremena za prilagodbu na motocikl i stazu.

696c482a 37b2 ca9a 5254 fda00b24a900

KTM se u potpunosti prebacio na verziju motocikla s karbonskim okvirom i čini se da su vozači itekako zadovoljni s novim paketom. Binder je među njima najbrži, ali ne za puno, jer rookie Pedro Acosta je s KTM-om u bojama GasGasa bi za manje od 6 stotinki sporiji, dok je za najbržim Bagnaiom, na dugačkoj stazi Sepang, kasnio nepunih 7 desetinki. Čudo od djeteta.

Quart Mal test24

Gdje su japanski proizvođači? Ne baš visoko u poretku, ali čini se da imaju bitno više potencijala nego prošle godine. Mir je bio 10. najbrži i tvrdi da je Honda u svakom pogledu bolja, samo ne po pitanju držanja stražnje gume. Ali baš to im je bio najveći problem prošle sezone! Quartararo pak je zadovoljan i sa snažnijim agregatom i s boljom aerodinamikom Yamahe, nedostaje mu još samo ono nešto da odvozi jedan istinski brzi krug. Posljednja predsezonska testiranja su na rasporedu 19. i 20. veljače u Kataru, a na istoj stazi Lusail od 8. do 10. ožujka kreće i nova MotoGP sezona.

rd0 1 sepangtest mir 2024 01738

 

fbmp ytmp imp