Motosport

MotoGP za 2027: Smanjuje se zapremina na 850 ccm

MotoGP 27 unutra

S novim pravilima bi MotoGP motocikli trebali biti manje snažni. No hoće li svejedno biti još brži, barem kroz zavoje?

Za 2007. je zapremina također bila smanjena, tada s 990 na 800 ccm, pa su baš zato, kako bi kompenzirali gubitak snage na ravnom, inženjeri osmislili motocikle koji su bili još brži kroz zavoje i kao takvi postali još opasniji. A i same utrke su postale dosadnije, pa su brzo uvedena nova pravila kojima je zapremina povećana na 1000 ccm. Hoće li se točno 20 godina kasnije, odnosno 2027., povijest ponoviti? Ne treba to isključiti, no dojma smo da je ovaj paket novih pravila nešto dorađeniji i sveobuhvatniji. Prođimo ukratko kroz najvažnije stavke, koje stupaju na snagu 2027. godine.

Zapremina se smanjuje s 1000 na 850 ccm, maksimalni provrt cilindra se reducira s 81 na 75 mm, a broj agregata po sezoni smanjuje sa 7 na 6.

Što to znači? Zanimljivo. Dosad je hod klipa mogao biti 48,5 mm, a sad bi mogao biti maksimalno 48,1 mm. Zašto nisu provrt, umjesto na 75 mm, definirali na 74,6 mm? Tada bi hod mogao ostati na dosadašnjih 48,5 mm, što znači da bi se teoretski mogli nastaviti koristiti isto koljenasto vratilo i klipnjače (iako bi i oni trebali biti prilagođeni novim karakteristikama agregata). Manji provrt cilindra znači da ventili moraju biti manjeg promjera, što će otežati „disanje“ i dodatno pridonijeti smanjenju snage, barem u početku. Na istom tragu je i smanjenje broja agregata po sezoni, što ujedno može predstavljati i financijsku uštedu, ali vjerojatno će se ti novci samo pretočiti na ulaganje u povećanje njihove trajnosti.

Spremnik goriva se smanjuje s 22 na 20 litara, koristit će se 100% održivo pogonsko gorivo.

Što to znači? Od ove godine MotoGP motocikli moraju koristiti barem 40% održivog goriva, tako da prelazak na 100% do 2027. ne bi trebao biti problem. Smanjenje zapremine spremnika goriva za 2 litre, odnosno 9%, sigurno će pridonijeti dodatnom smanjenju snage kad je utrka u pitanju, ali to znači da bi pogonski agregati, uslijed mjera štednje, mogli postati još nervozniji kod zatvaranja i dodavanja gasa.

Prednji oklopi moraju biti 50 mm uži i za 50 mm pomaknuti više unatrag. Krilca iza vozača postaju dio aero paketa.

Što to znači? Krilca na nosu će postati uža i teoretski stvarati manji „downforce“ (barem u početku), pa bi motocikli mogli malo slabije ubrzavati i kočiti. Ali uža krilca će, s druge strane, poboljšati aerodinamičnost MotoGP motocikla na ravnici. To što aero dodaci na repu postaju dio aero paketa znači da će se smjeti mijenjati samo jednom tijekom sezone.

MotoGP 27 info

Zabranjuju se sustavi za spuštanje prednjeg i stražnjeg kraja.

Što to znači? Motocikli će postati jednostavniji, a utrkivanje sigurnije, posebno na samom startu. Realno, tu su zabranu trebali postaviti i ranije.

Dijele se GPS podaci svih vozača.

Što to znači? Ideja je da bi uvid u određene telemetrijske podatke drugih vozača moglo pomoći slabijim momčadima i vozačima da uhvate one najbrže. Tako bi se stvari mogle izjednačiti, ali GPS podaci predstavljaju samo manji dio terabajta koje tvorničke momčadi skupljaju svakog natjecateljskog vikenda.

Minimalna težina motocikla se smanjuje sa 157 na 153 kg, broj raspoloživih prijenosnih omjera koji se mogu koristiti u (6 brzinskom) mjenjaču se smanjuje s 24 na 16 po sezoni. Sustav koncesija se zadržava, ali na početku te sezone će svi biti u skupini B, osim eventualnih novih proizvođača (BMW?, op.a), koji kreću iz grupe D.

 

Video koji objašnjava nova pravila pogledajte ovdje: 

https://www.youtube.com/watch?v=DLKMFFROQ8g

 

fbmp ytmp imp