Novosti

Moto2

Preminuo Tomizawa

 

Tomizawa1MOd posljedica ozljeda zadobivenih tijekom utrke u Misanu preminuo je Shoya Tomizawa. Ostat će zapamćen kao prvi pobjednik utrke u toj klasi kao i jedan od najsimpatičnijih Moto2 vozača


Taman kada smo pomislili da su vremena u kojima je na skoro svakoj Grand Prix netko ostavio svoj život ostala nepovratno iza nas, desetljećima daleko, u samo tjedan dana su se dogodile dvije strašne tragedije. Prvo je u Indianapolisu u Moriwaki kupu, koji je vožen kao uvertira u kasnijim Grand Prix utrkama, poginuo Peter Lenz. Bilo mu je samo trinaest godina. Onda je 7 dana kasnije u Misanu, nakon što je održana minuta šutnje u čast preminulog Petera, od ozljeda zadobivenih u Moto2 utrci poginuo Shoya Tomizawa. Bilo mu je samo devetnaest godina.

 

Tomizawa2MNije da je to kod ovakvih tragedija važno, ali Shoya Tomizawa nije bio samo jedan od brojnih vozača koji se natječu u toj klasi. Uvijek nasmijan, samozatajan i simpatičan, kao što to već japanski vozači znaju biti, Shoya je ušao u povijest time što je pobijedio na prvoj Moto2 utrci ikada. Prirodno brz i talentiran, Tomizawa je smatran nasljednikom prije sedam godina također nesretno preminulog japanskog heroja pod imenom Daijiro Kato, što se sada čini strašnom simbolikom. Prije dolaska u nesretni Misano, Shoya je bio šesti u ukupnom poretku, a prije nego ga je sustigla sudbina na izlasku iz brzog zavoja držao je četvrto mjesto u utrci. Kad je odjednom pao ispred njih, De Angelis i Redding jednostavno nisu imali kamo i tu im se ne može ništa zamjeriti.

 

Zato je poprilično čuđenja izazvala odluka da se nakon jedne takve već na prvi pogled strašne nesreće nije prekinula utrka. Umjesto toga su po Tomizawu, koji je ostao ležati na stazi, otrčali suci koji su u svojoj brzopletosti u jednom trenutku i ispustili nosila iz svojih ruku. Čak i ako prihvatimo objašnjenje da s obzirom na teške fizičke traume, uključujući tu i ozljedu srca, vjerojatno ni prekid utrke ni profesionalnija prva pomoć ne bi vratili nesretnog Tomizawu u život, postavlja se pitanje ne bi li na utrkama svjetskog prvenstva stvari morale biti ipak malo bolje organizirane? Čak i ako se sve odvija u tradicionalno šlampavoj Italiji.

 

I nije li o pravom stanju stvari odmah trebalo obavijestiti i slavodobitnike Moto2 utrke kako se oni ne bi na pobjedničkom postolju razdragano polijevali šampanjcem dok je Tomizawin život visio o tankom koncu? Tek nakon što je tijekom MotoGP utrke nesretna vijest i službeno potvrđena, Ezpeleta je diskretno obavijestio Pedrosu, Lorenza i Rossija da na pobjedničkom postolju klase MotoGP neće biti mjesta slavlju i da će zastave biti na pola koplja.

Više u ovoj kategoriji: « Kawasaki Službene skice »
fbmp ytmp imp