Novosti

Triumph Sprint GT

Novi Triumphov sport-touring

 

Sprint-GT-1MNakon što je 5 godina branio britanske boje u sport-touring kategoriji, Sprint ST je dobio svog brata blizanca. Oznaka GT u njegovu imenu sugerira da bi nova verzija Sprinta...


... trebala biti bolje prilagođena dalekometnim putovanjima

Triumph ima duboko ukorijenjenu naviku predstavljati nove modele usred sezone, a ove je godine taj trend nastavio i model Sprint GT. Radi se zapravo o novoj verziji već duže vrijeme prisutnog Sprinta ST, od kojeg se GT ne razlikuje samo po svom naglašenijem touring usmjerenju, već i po nešto drugačijem dizajnu, te osnaženom agregatu.

 

Sprint-GT-2MAko ne uočite manju razliku u izvedbi prednjih svjetala, Sprint GT ćete od ST-a najlakše razlikovati po tome što se sa desne strane motocikla proteže klasični ispušni sustav. Kod ST-a je on skriven ispod repa vozila, a iako ovakvo rješenje umanjuje dio atraktivnosti kojeg donosi korištenje jednoruke stražnje vilice, ono je istovremeno omogućilo da se ispod sjedala ugura prostor za sitnice. One malo veće sitnice možete pohraniti u bočne kofere koji su elegantnije izvedbe od onih na ST-u, te imaju kapacitet 31 litra. Središnji kofer - u kojeg navodno stanu dvije integralne kacige - dostupan je samo uz nadoplatu, s time da dolazi opremljen 12 voltnom utičnicom.

 

Sprint GT je moguće nabaviti isključivo u verziji opremljenoj ABS-om, pri čemu je kočiona grupa identična onoj na ST-u i sastoji se od dva prednja diska promjera 320 mm i četveroklipnih kliješta, odnosno stražnjeg diska promjera 255 mm s dvoklipnim kliještima. I Showa ovjes je naizgled identičan onom na ST-u, no razlika je u tome što stražnji kotač umjesto 119 ima pozamašnih 152 mm hoda. Aluminijski okvir i jednoruka stražnja vilica čine se nepromijenjeni, no međuosovinski razmak je svejedno povećan sa 1.457 na 1.537 mm, dok je sjedalo povišeno sa 805 na 815 mm.

 

Sprint-GT-3MRast je ubilježen i području «mokre» težina koja umjesto 241 iznosi 268 kg, a kako zbog toga ne bi previše patile performanse, izvedene su i manje intervencije na dobro poznatom trocilindričnom agregatu zapremine 1050 ccm. Zahvaljujući tome ubilježen je skok sa 125 na 130 KS u području maksimalne snage i sa 103 na 108 Nm u području okretnog momenta, no još nije specificirano na kojim se okretajima te nove vrijednosti postižu. Bez obzira na porast snage, za pretpostaviti je da će u odnosu na ST novi Sprint GT biti ipak nešto manje zabavan, ali i praktičniji na turističkim putovanjima kojima je, uostalom, ovaj motocikl prvenstveno i namijenjen.

 

Više u ovoj kategoriji: « KTM Sport »
fbmp ytmp imp