Novosti

Zanimljivosti

Zracni-jastukMTrkaći zračni jastuk

 

I Alpinestars je razvio svoju verziju trkaćeg kombinezona opremljenog zračnim jastukom. Proizvod bi trebao postati komercijalan za godinu ili dvije, do onda pogledajte kratki video u kojem je prikazan trenutak aktivacije jastuka


U Alpinestarsu nisu izmislili kožne kombinezone sa ugrađenim zračnim jastukom, ali su taj izum oplemenili na svoj način. Zasad je taj njihov doprinos sigurnosti dostupan samo Alpinestarsovim ugovornim MotoGP vozačima kao što su Pedrosa, Spies i Kallio, no jednog bi dana, možda već u drugoj polovici 2011., mogao postati rasploživ i običnim motoristima.

 

U Alpinestarsu su posebno ponosni na to što su cijeli sistem uspjeli ugurati u samo odijelo, bez vanjskih dijelova, s time da složeni algoritam za preciznu detekciju pada koristi 7 senzora. Za to mu je potrebno samo 8 milisekundi, nakon čega se zračni jastuk napuni za 50 milisekundi. Zračni jastuk se 25 sekundi nakon pada u potpunosti ispusti, nakon čega treba proći samo minuta pa da cijeli sustav ponovo bude spreman za akciju. Jedna od posebnosti je i to da se zračni jastuk neće aktivirati ako senzori ne prepoznaju da se vozač kreće i da radi pogonski agregat.

 

Kako izgleda cijela stvar kada se sustav aktivira pogledajte u ovom kratkom video uratku.



Više u ovoj kategoriji: « Test KTM »
fbmp ytmp imp