Novosti

Smjena na vrhu ACEM-a

ACEMXX

Europsko udruženje moto industrije (ACEM) ima novo vodstvo. Sada ga predvodi gospodin Hendrik von Kuenheim iz BMW-a, kojem je prvi zadatak omekšati stavove Europske komisije o budućnosti moto industrije

Novi predsjednik ACEM-a, koji okuplja 12 velikih proizvođača motocikala i skutera, s ukupno 25 marki, je gospodin Hendrik von Kuenheim, generalni direktor BMW Motorrada i dosadašnji potpredsjednik ACEM-a. On je zapravo došao na mjesto Stefana Pierera, vodećeg čovjeka KTM-a, koji sada postaje potpredsjednik ACEM-a, dok je drugi potpredsjednik Leo Francesco Mercanti iz koncerna Piaggio.

Spomenuti trijumvirat će imati dosta posla u ova turbulentna vremena. Europsko je tržište palo za četvrtinu u odnosu na 2008., a Europska komisija raspravlja o novim i strožim uvjetima za homologaciju. Tako će Stefan Pierer pred europskim birokratima vjerojatno lobirati za odustajanje od opasne namjere kojom se hard-enduro motocikli planiraju izbaciti iz sustava homologacije, dok je Mercantiju u interesu olabaviti nove sigurnosne i ekološke kriterije, koji bi cijenu skutera i motocikala manje zapremine mogli povećati za 30%, barem ako je vjerovati ACEM-u.

Motocikli velike zapremine bi po istom izvoru trebali poskupjeti za 5 do 10%, što bi dodatno usporilo oporavak tržišta. Pred vodstvom ACEM-a je očito puno posla, no najnovija događanja pokazuju da se euro parlamentarce može „nagovoriti“.

fbmp ytmp imp