Novosti

Sherco X-Ride 290

slikaXX
Sherco je s modelom X-Ride 290 predstavio izravnog konkurenta KTM-ov križancu Freeride 350

I dosad je bilo pokušaja da se trial motocikle učini svakodnevno praktičnim, no tek je prošlogodišnjim predstavljanjem KTM-a Freeride 350 ta ideja zapakirana u pravi enduro format. Nekako u to vrijeme je i Sherco bio predstavio svoj koncept X-Ride 290, koji za 2013. ulazi i u serijsku proizvodnju.

Ideja je ista kao i kod KTM-a. Dakle, stvoriti motocikl koji je zapeo na pola puta između triala i hard-endura, te je uz iznimnu lakoću korištenja na terenu istovremeno i svakodnevno upotrebljiv za vožnju cestom. Najvažnija razlika u odnosu na Freeride je u tome da Sherco X-Ride 290 koristi dvotaktni agregat, preuzet od trial motocikala istog proizvođača.

Bliskost ovog endura s trial motociklima potvrđuje i to što se X-Ride zajedno s njima proizvodi u Španjolskoj, a ne u francuskoj tvornici gdje nastaju hard-enduro modeli Sherca. Pritom X-Ride na vazi pokazuje 92,5 kg, ima mjenjačku kutiju s pet stupnjeva prijenosa, prednju Marzocchi vilicu i Sachs monoamortizer, dok bi donekle dostatnu autonomiju trebao osigurati spremnik goriva zapremine 7 l.

U prilog terenskim ambicijama X-Ridea ide i udaljenost od tla od solidnih 325 mm, dok bi lakoći njegova korištenja trebao pridonijeti sjedalo koje je postavljeno na umjereno visokih 850 mm od tla. Osovinski razmak iznosi 1.404 mm, a istovjetni motocikl se nudi i pod značkom bratske tvrtke Scorpa, no u tom slučaju nosi ime T-Ride te postoji i u verziji od 125 ccm.

Više u ovoj kategoriji: « Bimota DB11 i DB11 VLX Ural Zarja »
fbmp ytmp imp