Novosti

Bimota DB11 i DB11 VLX

slikaXX
Bila bi to još samo jedna Bimota u dugačkom DB nizu da ne postoji i verzija VLX s kompresorom



Ducati je predstavljanjem modela Paginale zagorčao život inženjerima Bimote. Novi V2 je predviđen za monocoque izvedbu i kao takav vjerojatno nije baš praktičan za ugradnju u klasični okvir. A što je Bimota bez okvira?

Trebat će još vremena da zaživi koncept BB1 pokretan BMW-ovim agregatom, a u međuvremenu će V2 iz umirovljenog Ducatija 1198 zamijeniti Testastretta koji pogoni Multistradu. Problem je u tome što Testastretta agregat sa svojih 160 KS nije baš konkurentan u tijelu sportskog motocikla.

Zato su se u Bimoti odlučili na neočekivani potez. Paralelno s modelom DB11, koji je mehanički gotovo identičan još uvijek svježem DB8, predstavili su i DB11 VLX. Neke od razlike između ta dva modela su u skladu s tradicijom ove marke. Recimo, umjesto Marzocchi prednje vilice i Extreme Tech monoamortizera, verzija VLX ima kompletan ovjes marke Öhlins.

Međutim, ima jedna razlika koja baš i nije uobičajena. Kod verzije VLX je Ducatijev V2 od 1.198 ccm nadograđen Sprintexovim vijčanim kompresorom. Kao rezultat toga, DB11 VLX raspolaže s konkurentnih 191 KS pri 9.750 okr/min, što je opipljiva razlika u odnosu na običan DB11 kojeg pokreću 162 KS pri 9.500 okr/min. Nešto manja razlika vidljiva je u okretnom momentu koji je sa 131 Nm pri 7.700 okr/min skočio na 143 Nm pri 7.750 okr/min. No i to će biti više nego dovoljno da se kod okretanja ručice gasa s lakoćom anulira razlika u težini, koja kod VLX iznosi 179 kg, dok običan DB11 broji 175 kg.

Kad je dizajn u pitanju, pomalo bezlični DB11 ne donosi nikakve novine i zapravo predstavlja korak unazad u odnosu na DB8. Razlog više da se misli okrenu ka hrabrije oblikovanom BB2, iako ne treba sumnjati da će među istinskim kolekcionarima VLX „supercharged“ još dugo vremena biti itekako visoko na listi prioriteta.






Više u ovoj kategoriji: « Ossa TR125i Sherco X-Ride 290 »
fbmp ytmp imp