Novosti

Bimota DB12 B.Tourist

slikaXX

Bimota je s „Ducatijevim“ oznakama DB dogurala do brojke 12. A možda su trebali stati na vrijeme

Ako računamo i modele bez standardne alfanumeričke oznake, dakle Tesi i nedavno predstavljen DBx, čini se da je novi DB12 zapravo četrnaesta Bimota s Ducatijevim agregatom. A možda su ipak trebali stati na nesretnom broju 13.

Tablica s tehničkim podacima ne pokazuje nikakve anomalije od uobičajene Bimotine recepture. Riječ je o motociklu koji je nastao na osnovi nakeda DB9, koji je opet izvedenica istinskog „sportaša“ DB8. U skladu s tim pedigreom i trenutnom situacijom, DB12 udomljuje agregat Multistrade te kao takav raspolaže sa 162 KS pri 9.500 okr/min i 131 Nm pri 7.700 okr/min.

Tu su i Marzocchi prednja vilica, Bimotin podesivi Extreme Tech monoamortizer, Brembo radijalna kliješta s 4 klipića, osovinski razmak od samo 1.430 mm i suzdržana težina od „suhih“ 185 kg. I što onda ne valja?

Puno ime ovog motocikla je DB12 B.Tourist, što već samo po sebi daje naslutiti kako je riječ o pokušaju Bimote da stvori sport-touring motocikl. Ako Porsche može prodavati terence, zašto Bimota ne bi mogla proizvoditi turističke motocikle? Zato jer jedno zlo ne opravdava drugo.

Sve bi vjerojatno prošlo bezbolnije da DB12 krasi ljepši dizajn. Istina, imali su u 40 godina dugoj povijesti i većih estetskih promašaja, no opremanje sportskog nakeda nemaštovitim oklopima i produživanje repa, kako bi se na njega udobno mogao smjestiti suvozač i nosač za prtljagu, rezultiralo je pomalo nezgrapnim motociklom.

S druge strane, o ukusima se na raspravlja, pa ostavljamo mogućnost kako će se naći netko tko će DB12 udomiti u svojoj garaži. Neki bi poželjeli da ga tamo i zauvijek ostavi, no u pravim će rukama DB12 biti dovoljno brz da ne stignete fokusirati neke od njegovih problematičnijih estetskih dijelova.


fbmp ytmp imp