Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N137/Speedbrain/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N137/Speedbrain/Gallery

Novosti

Novitet: Speedbrain Production Racer


slikaXX

Rally motocikl koji se natjecao pod značkom BMW-a i Husqvarne, sada je dostupan kao Speedbrain


Dosad je Speedbrain bio poznat kao rally momčad, a od sada bi se pod tim imenom trebali prodavati i maloserijski motocikl. Već i samo ime motocikla Production Racer sugerira kako je ovaj motocikl, iako silom prilika homologiran i za vožnju cestom, namijenjen prvenstveno natjecateljima, u ovom slučaju onima koji vole jurnjavu pustinjom.

Speedbrain je prije nekoliko godina započeo suradnju s BMW-om i razvijao rally motocikl na bazi njihovog tadašnjeg hard-endura G 450 X. Motocikl je već u prvom nastupu reliju Dakar pokazao visoki potencijal, no BMW je nekako u to vrijeme odlučio izaći iz hard-enduro segmenta, tako da je idućih godina rezultat suradnje Speedbraina i BMW-a nosio oznaku Husqvarne. Iako se nisu uspjeli sasvim približiti osvajanju rallyja Dakar, motocikl se pokazao dosta brzim i odnio je solidan broj etapnih pobjeda.

Kada je BMW netom po završetku ovogodišnjeg dakarskog relija prodao Husqvarnu, prekinuo je i kooperaciju s momčadi Speedbrain, koja je ubrzo započela izravnu suradnju s novom momčadi Honde. I taman kad se činilo da taj neobičan rally motocikl više nećemo gledati, Speedbrain je objavio kako će pod svojim imenom privatnim natjecateljima prodavati vjernu repliku dosadašnjeg tvorničkog motocikla Husqvarne.

Speedbrain Production Racing pokreće jednocilindrični agregat od 449,5 ccm, razvijen na natjecanjima i uparen sa 6 brzinskim mjenjačem te Akrapovič ispušnim sustavom. Na rešetkasti čelični okvir se nadovezuje Kayaba prednja vilica promjera 48 mm i hoda 300 mm, dok se straga nalazi WP monoamortizer, koji osigurava hod od 320 mm. Prednji disk je promjera 260 mm, gume su dimenzija 90/90-21 sprijeda i 140/80-18 straga, a u spremnik goriva stane 29 litara tekućine. Maksimalna brzina od oko 170 km/h možda ne impresionira, ali je u normativima klase, a da je riječ o vrhunskom motociklu pokazuje suha težina od samo 133 kg.

Production Racer u seriji dolazi s oklopima od ugljičnih vlakana i LED prednjim svjetlima, a onima s ambicijama za malo viši plasman na raspolaganju stoji i dodatna oprema, koja uključuje drugačije električne instalacije kao i WP prednju vilicu, amortizer volana, snažnije kočnice, uljni hladnjak… Osnovna verzija košta 20 tisuća eura, na što treba pribrojati poreze, tako da je pred ovim motociklom težak posao preotimanja ionako malobrojnih kupaca već dokazano izdržljivog KTM-ova rally motocikla. Uskoro bi se sa svojim „production racer“ modelom u igru mogla uključiti i Honda.


{gallery}NOVOSTI/N137/Speedbrain/Gallery{/gallery}


fbmp ytmp imp