Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N139/TCROSS/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N139/TCROSS/Gallery

Novosti

Prerada: Yamaha TCROSS

 


slikaXX
Što dobijete kad križate ponajbolji sportski skuter i vrhunski motokros model? Dijabolični T-MAX


Ova suluda ideja potekla je od talijanskog „lifestyle“ magazina, a u djelo ju je proveo Riccardo Girardeli, bivši Grand Prix mehaničar i stručnjak za motokros motocikle. Kad se dohvatio skutera T-MAX, Riccardo je prvo poskidao sve što se moglo, ostavivši samo agregat, okvir i stražnju vilicu kao bazu na koju će ugraditi dijelove motokros modela YZ 450F.

Dakako, transformacija sportskog skutera u off-road bastarda nije išla tako lako. Prvo je trebalo smanjiti kut glave okvira, u suprotnom bi dugačka prednja vilica preuzeta od YZ-a 450F bila polegnuta kao na chopperu. Isto tako, stražnja vilica je bila prekratka da bi se u nju stavio žbičani kotač od 17 cola, pa su je morali produžiti za 20 mm, nakon čega je trebalo izraditi i stražnji dio okvira, koji će ujedno nositi i spremnik goriva. Remenski završni prijenos je zamijenjen lančanim, ugrađen je poseban ispušni sustav, tu je i nazubljeni prednji disk promjera 280 mm i kliješta od YZ-a 450F, a da bi sve sjelo na svoje mjesto, cijeli je projekt zaogrnut u off-road oplate.

Rezultat svega je nešto što izgleda kao dramatično produžen motokros motocikl, a zapravo je dijabolični maksi skuter, koji ima hod prednjeg kotača od čak 250 mm, off-road gume dimenzija 110/80-19 i 150/70-17, osovinski razmak od čak 1.650 mm, sjedalo postavljeno na 900 mm i mokru težinu od 164 kg. Nije baš da je riječ o materijalu za osvajanje svjetskog prvenstva, to više što je stražnji ovjes ostao skuterski kratkog hoda, no nema sumnje da bi se TCROSS u pravim rukama sasvim dobro snašao i na blatnim stranputicama.

{gallery}NOVOSTI/N139/TCROSS/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp