Novosti

Noviteti: Polaris Sportsman ACE

SportsmanAceUvodna

ATV ili SxS? Zapravo, (n)i jedno, (n)i drugo. Sportsman ACE je zanimljivi križanac s kojim Polaris otvara još jednu klasu off-road vozila.

Ideja im ne nedostaje. Prije nekoliko godina su na bazi korisnih UTV-ova izmislili SxS vozila, odnosno lagane sportske off-road dvosjede (kasnije i četverosjede), koji služe samo za zabavu i čine najbrže rastući segment moto industrije. Sada su ponovo „zastranili" predstavivši Sportsman ACE, koji ulazi u klasu koju tek treba izmisliti.

Zamišljen kao jednosjed, ACE ne može biti punokrvni SxS (izvedenica od side-by-side, što označava da vozač i suvozač sjede jedan kraj drugog), a osim toga i oznaka Sportsman u njegovu imenu sugerira kako u Polarisu smatraju da je ACE samo „izrod" njihove obitelji radnih ATV-ova. Da bi tome moglo biti tako potvrđuje i širina od samo 1.219 mm, a od ATV normativa ne odskače previše ni osovinskim razmakom od 1.562 mm i težinom od 379 kg.

Međutim, ACE je dizajnom i ergonomijom ipak bliži SxS vozilima, a ta je sličnost utoliko veća što je pogonski agregat smješten iza leđa vozača. Zanimljivo je pritom da u Polarisu ne žele otkriti zapreminu potpuno novo razvijenog jednocilindričnog agregata (uparenog s CVT mjenjačem), no deklariranih 32 KS sugerira kako bi mogao imati između 400 i 500 ccm.

Kako je to kod uvodnih Polarisovih modela uobičajeno, ACE naprijed ima nešto jednostavniju MacPherson izvedbu ovjesa, ali hod prednjih kotača od 208 mm, kao i nezavisni stražnji ovjes hoda 240 mm, potvrđuju kako je riječ o pravom terenskom vozilu, koje uz to nudi i mogućnost uključivanja pogona na sve kotače. Podesiva visina upravljača i uzdužno pomicanje sjedala trebali bi pružiti i određenu dozu luksuza, dok praktičnosti pridonosi prtljažni prostor s prednje i stražnje strane vozila.

Sve u svemu, u Polarisu su kreativno odradili posao, ostaje za vidjeti hoće li ponovo „sjeme pasti na plodno tlo". Dosad su im uspješno prolazile i neke luđe ideje.

fbmp ytmp imp