Novosti

Novitet: Yamaha YZF-R125

uvodna-2014 yam yzf-r125 eu mdrm3 stu 007

Probušen nos kao na R6, radijalna kliješta, upside-down vilica... Dorađena, uljepšana i opremljenija Yamaha YZF-R125 trebala bi još malo podići letvicu u klasi sportskih 125-ica.

Od kada je sredinom 2013. započela novu tržišnu ofenzivu, Yamaha se ne stigne držati uobičajene jesensko-sajamske sheme predstavljanja noviteta. Nakon što su XV 950R i MT-09 stigli na svijet usred sezone, sada je i obnovljeni YZF-R 125 predstavljen na samo Valentinovo, pri čemu je poklapanje s „danom zaljubljenih" vjerojatno čista slučajnost budući je ipak riječ o motociklu namijenjenom tinejdžerima „starog kova", koji prednost daju mehanici, a ne romantici.

Važnije od datuma predstavljanja je intenzitet promjena. One nisu baš takve da bi mogli govoriti o novom modelu, ali su ipak dovoljne da YZF-R125 odradi još nekoliko uspješnih sezona na tržištu. Prvo upada u oči agresivnija prednja maska, u koju je sada inkorporiran i središnji otvor za zrak, pa tako R125 vizualno podsjeća na slavni R6. Osim toga, motocikl je odsad opremljen i upside-down vilicom i radijalnim kočionim čeljustima, čime je po razini opremljenosti dostigao svoje konkurente.

Tu je i nova i potpuno digitalna ploča s instrumentima te poboljšani sustav elektronskog ubrizgavanja goriva, koji bi trebao smanjiti potrošnju goriva za desetinu. I to nisu jedine mehaničko-dizajnerske promjene, pa tako - bez obzira na to što je težina porasla za 2 kg – uopće ne sumnjamo da je YZF-R125 još bolji od svog prethodnika, koji je, po našem mišljenju, ionako bio najzabavniji sportski motocikl u svijetu 125-ica ograničenih na 15 KS.

Više o svim novostima koje donosi obnovljena Yamaha YZF-R125 pročitajte u idućem broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp