Novosti

Novitet: Visiobike – hrvatski elektrocikl

Visiobike

Nakon tvrtke Rimac i njihovog Greypa, predstavljen je još jedan hrvatski elektrocikl. Ovaj je sposoban postići 45 km/h, no traži da cijelo vrijeme okrećete pedale.

 

Ako je Greyp bio ugodno iznenađenje, onda je Visiobike dokaz da u Hrvatskoj ipak ima i zdrave pameti. No, da bi uspjela, ta zdrava pamet treba tražit pomoć u inozemstvu. Tako Marko Metenda i njegova ekipa traže male investitore koji bi uložili novce u njihov projekt i onda po povlaštenoj cijeni dobili svoj primjerak Visiobikea, ako skupe dovoljno novca da pokrenu proizvodnju.

 

Da ne duljimo, Visobike je tzv. pedalec kod kojeg je potrebno cijelo vrijeme okretati pedale da bi se kretali. No, to ne mora biti naporno budući glavni dio posla može odraditi integrirani elektromotor, što znači da u slučaju odabiranja najveće potpore okretanjem pedala praktično samo određujete brzinu kretanja. U igri je verzija kod koje pri 25 km/h prestaje podrška elektromotora, no daleko je zanimljiviji model kod kojeg uz asistenciju elektromotora od 0,5 kW (0,7 KS) i 50 Nm moguće postići 45 km/h. Prema tvrdnjama tvoraca, autonomija kretanja s jednim punjenjem Panasonicovih litij-ion baterija iznosi do 120 km.

 

Glavnina komponenti je iz uvoza, no karbonski okvir je hrvatski proizvod, a isto vrijedi i za napredni softver koji omogućuje potpunu integraciju s pametnim telefonom. Na njemu možete očitavati brzinu, preostali doseg, stupanj uključenosti elektromotora i slične informacije, ali i koristiti navigaciju, a stvari idu toliko daleko da softver pokušava spriječiti krađu ili omogućiti praćenje ukradenog elektro bicikla. U opciji je i kamera smještena ispod sjedala s kojom vam pametni telefon služi i kao digitalni retrovizor.

 

Priča o softveru i mehanici ovog elektrocikla ide dovoljno daleko da je donekle opravdana cijena od 4.400 eura za model sposoban postići 45 km/h, posebno kada uzmemo u obzir koliko inače koštaju takvi napredni proizvodi. Više informacija možete pronaći na https://www.indiegogo.com/projects/visiobike--2#home, gdje možete na sitnice potrošiti pokoji euro, ali i rezervirati ili kupiti Visiobike. U trenutku dok ovo pišemo ostalo je još 36 dana do kraja kampanje, a dosad su skupili 3% od željenih 180 tisuća eura. Neka im je sretno!

fbmp ytmp imp