Novosti

Noviteti: Yamaha motokros modeli za 2015.

YamOff-road-uvodna

Dvotaktni modeli ponovo ulaze u modu, pa su u Yamahi nakon dugo vremena osvježili i taj dio ponude. Četverotaktni modeli su dorađeni samo u sitnicama

U jednom se trenutku činilo da će dvotaktni off-road modeli otići u povijest, no kako su jednocilindrični četverotaktni agregati postajali sve složeniji i skuplji za održavanje, tako se sve više otvarao prostor za povratak otpisanih. Za razliku od KTM-a koji nikad nije ni odustao od 2T modela, u Yamahi su ih zadržali u ponudi, ali su prije dosta godina prekinuli njihovoj razvoj.

Zbog toga ugodno iznenađuje da su za 2015. pripremili novu generaciju dvotaktnih modela. Ne radi se tu o ničem revolucionarnom, no vizualno i mehanički su sada bitno bliži četverotaktnoj braći. Najvažnija novost je da su modeli YZ125 i YZ250 od četverotaktne serije YZ-F naslijedili prednji i stražnji ovjes, koji je, dakako, prilagođen „novoj sredini", a s iste police dolaze i širi oslonci za noge, stražnji lančanik, štitnik stražnjeg diska i pripadajuća kliješta. U igri su i najnovije Dunlopove gume, modernije oblikovane oplate, kao i atraktivnije grafike.

Potpuno nove oplate i grafike prisutne su i kod „juniorskog" modela YZ 85, s time da je u njegovom slučaju unaprijeđen i sam pogonski agregat implementacijom drugačijeg cilindra, koji bi trebao poboljšati performanse, ali i trajnost. Promijenjeni su i usisni i ispušni kanali, a kao i dosad, u paketu sa 6 brzinskim mjenjačem i upside down vilicom hoda 275 mm, postoji i mogućnost biranja između manje verzije s gumama dimenzija 70/100-17 i 90/100-14 te LW modela s gumama dimenzija 70/100-19 i 90/100-16.

Vrhunac motokros ponude Yamahe i dalje predstavljaju četverotaktni modeli YZ250F i YZ450F, koji su nešto temeljitije promijenjeni prošle godine, pa su ovaj put samo blago dorađeni. Dakako, i tu su nove grafike, ali i novi u crno obojeni naplatci, dok bi intervencije na leptirastim tijelima, postavkama elektronskog ubrizgavanja i paljenja trebale pružiti pravilnije razvijanje snage te lakše i preciznije dodavanje gasa.

fbmp ytmp imp