Novosti

Koncept: Chop-E

chop-e

Položajem vozača i širokom stražnjom gumom Chop-E možda podsjeća na ekstremni chopper. Nakon toga je svaka sličnost doista slučajna.

 

Chop-E je teško svrstati u neku kategoriju. Iako izgleda kao minibike, na njega se i bez prakticiranja joge može smjestiti odrasla osoba. Isto tako, iako izgleda kao bicikl, on to nije jer nema pedala, a još i manje može biti chopper jer nema..., pa praktično ništa što bi ga uopće kvalificiralo ga motocikl.

 

Chop-E je osmislila grupa Estonaca s očiglednim viškom vremena i manjkom novca. Tako preko Kickstartera upravo pokušavaju pokrenuti proizvodnju prometala kod kojeg nešto što izgleda kao produžena rama dječjeg bicikla povezuje dva razmaknuta kotača kao glavne stilske elemente. Uz to što njegova produžena osovina glumi oslonce za noge, prednji kotač promjera 20 cola u sebi sadrži i elektromotor snage 1 kW (1,36 KS). To znači da Chop-E, zapravo, ima prednji pogon, no konstruktori svejedno nisu štedjeli na dimenzijama smiješno široke Pirelli Diablo stražnje gume (240/40-18) montirane na naplatak od 18 cola.

 

Inače, dok je stražnji naplatak zahvaljujući ugradnji jednoruke hardtail vilice u cijelosti vidljiv s desne strane prometala, s lijeve strane je gotovo sasvim pokriven doista nezgrapnim kućištem za 16 LiFePO4 baterija ukupnog kapaciteta 20 Ah. Pritom konstruktori djeluju dosta optimistični kada za ovo 2 metara dugačko i 65 kilograma teško prometalo obećavaju autonomiju kretanja veću od 55 kilometara, no zato im nije teško povjerovati kad deklariraju maksimalnu brzinu od samo 35 km/h.

chop-e-2

 

fbmp ytmp imp