Novosti

Novost: Honda RC213V-S puštena na cestu

RC213V mala

Brdska utrka Asama u Japanu bila je prilika da Honda na cestu pusti dugo i predugo očekivani RC213V-S. Tvornički vozač Hiroshi Aoyama imao je čast upravljati motociklom koji prema svemu djeluje spreman za proizvodnju, a ovo pojavljivanje u javnosti daje naslutiti da su najave službenog predstavljanja tijekom MotoGP vikenda u Cataloniji istinite.

Već godinama se šuška o Hondinoj replici MotoGP motocikla prilagođenoj za cestu, a ovaj projekt je dijelom zaživio i zbog mladih inženjera koji rade u toj tvrtki. Naime, oni su željeli dobiti priliku razviti "svoju RC30", a ovaj motocikl ispunjava tu želju.

Za sada se zna da će agregat razvijati preko 210 konjskih snaga pri neznanom broju okretaja, a elementi poput okvira i stražnje vilice gotovo su identični onima na Marquezovom natjecateljskom motociklu. Blokovi agregata načinjeni su od aluminija umjesto od magnezija, klipovi su modificirani kako bi se osigurao dulji vijek trajanja, a ventili koriste opruge umjesto pneumatkog sustava. Jednako tako, mjenjačka kutija je "obična" i opremljena kliznom spojkom dok je za pretpostaviti kako će paket elektronike na gotovom motociklu biti impresivan.

Prve informacije govore o 655 mm dugoj stražnjoj vilici, dok je ona na Firebladeu duga 600 mm. Stražnja guma je stala na širini od 190 mm kako se ne bi kompromitirale vozne osobine na cesti, a sve je ogrnuto u ručno rađene oklope od ugljičnih vlakana. Zanimljivo je kao su retorvizori postavljeni na štitnike ručica spojke i kočnice, a doima se kao da su prigušivači i katelizatori u ispuhu vješto sakriveni. Više o ovom motociklu slijedi.

fbmp ytmp imp