Novosti

Novitet: Yamaha YXZ1000R

YAM YXZ1000E uvodna

Off-road čudovište s 3 cilindra, sekvencijalnim mjenjačem i ovjesom ekstremno dugačkog hoda trebalo bi završiti američku dominaciju u tom segmentu.

 

Postoji li bolji dokaz da su SxS vozila u uzletu od Yamahinih investicija u taj segment u posljednje dvije godine. Donedavno su imali samo Rhino 700, koji je otišao u zasluženu mirovinu, a njegovo mjesto je prvo zauzeo radni Viking, pa sportsko-radni Wolverine-R i sada ekstremno sportski YXZ1000R.

 

Nakon što su godinama ubirali vrhnje i prodavali sve brutalnije 4x4 modele, američki proizvođači imaju razloga za brigu. Naime, Yamaha obećava da je njihov potpuno novitet YXZ1000R najbrži u tom segmentu, a iako to ne potkrepljuju nikakvim izmjerenim vrijednostima, nekoliko stvari govori tome u prilog. Recimo, dok konkurenti koriste agregate s dva cilindra i CVT mjenjač, YXZ1000R se može pohvaliti s potpuno novim 3 cilindričnim agregatom od 998 ccm, te sekvencijalnim mjenjačem s 5 stupnjeva prijenosa, plus, dakako, hod unazad.

 

Jasno, može se birati između pogona na samo stražnju osovinu, ili na sva četiri kotača, a tu je i mogućnost uključivanja blokade diferencijala, tako da je serijska ugradnja elektronskog servo upravljača bila i više nego nužna. Sve četiri Maxxis gume su vanjskog promjera 27 inča i neovisno ovješene, pri čemu se YXZ može pohvaliti i slobodnim hodom kotača od čak 406 mm sprijeda i 432 mm straga.

 

Da je YXZ1000R doista ekstreman proizvod potvrđuje i dizajn samog vozila, pri čemu posebno u oči upadaju amortizeri koji „probijaju" prednju haubu i četverostruka LED svjetla. Žuto-crna verzija kojom se slavi 60 godina Yamahe na tržište bi trebala stići krajem ove godine, dok početkom 2016. u prodaju kreće i „običan" plavo-bijeli model. U atraktivan dizajn ovog lakog 4x4 terenca možete se uvjeriti dolje, niže u pripadajućoj galeriji.

 

fbmp ytmp imp