Novosti

Tehnika: BMW Intelligent Emergency Call

P90217584 Uvodna

BMW će kao opciju na motociklima ponuditi SOS sustav za automatsko pozivanje pomoći u slučaju nesreće.

Teško da postoji proizvođač motocikala s tako velikim jazom između siromašne serijske opreme i iznimno bogate ponude dodatne opreme. No, isto tako se mora priznati da među tim stavkama dodatne opreme BMW nudi i mnoga pionirska rješenja, koja su u posljednje vrijeme koncentrirana na povećanje sigurnosti. Tako su u proteklih nekoliko mjeseci predstavili „inteligentno“ stražnje svjetlo i sustav za signaliziranje vozila u mrtvom kutu, a sada su objavili da će se od 2017. uz BMW motocikle nuditi i sustav za automatsko uzbunjivanje hitnih službi u slučaju prometne nesreće.

Sustav se bazira na korištenju senzora koji se ionako ugrađuju u motocikle dodatno opremljene naprednim sustavom kontrole proklizavanja, a koji pružaju dovoljno informacija da se detektira prometna nesreća. Nakon toga u akciju stupa poseban modul koji uz pomoć GPS-a određuje trenutnu poziciju te automatskim spajanjem s mobilnim telefonom alarmira hitne službe.

Pritom postoje tri scenarija. Ako je uz pomoć senzora ubrzanja detektirano brutalno zaustavljanje, dakle ono koje je po svom intenzitetu snažnije od usporavanja kojeg mogu generirati kočnice, automatski se uzbunjuju hitne službe i vozač ne može opozvati taj poziv.

Drugi scenarij da senzor nagiba detektira pad motocikla na bok, te se uz pomoć ostalih podataka utvrdi da možda nije riječ o ozbiljnijoj nesreći. U tom slučaju vozač može opozvati pomoć u roku od 25 sekundi, pri čemu treba pritisnuti poseban SOS gumb koji se nalazi ispod poklopca s desne strane upravljača, a gdje su smješteni i mikrofon i zvučnik za komunikaciju s operaterom. Pritom je obavijest o aktiviranju sustava vidljiva na ploči s instrumentima, ali i popraćena zvučnim alarmom.

Treća opcija je da vozač sam aktivira SOS gumb i tako alarmira hitne službe i u slučaju prometne nesreće u kojom možda i sam nije sudjelovao. Preduvjet za sve to je da mobitel u tom trenutku lovi barem jednu mrežu, pri čemu će se, navodno, razgovor s operaterom moći voditi na materinjem jeziku vozača.

Slično rješenje se već godinama koristi na reliju Dakar, a takav sustav uzbunjivanja će od 2018. godine postati obavezan na automobilima. Pritom se procjenjuje da se u slučaju takvog automatskog poziv u pomoć vrijeme dolaska hitnih službi smanjuje za 40 do 50%, što bi u Europi moglo spasiti i 2.500 života godišnje.

P90217586

fbmp ytmp imp