Novosti

Konačno manje registarske pločice za motocikle!

NovePlocice 2018

Na snazi je pravilnik koji propisuje manje pločice za motocikle. No, izdavat će se tek od svibnja.

Dugo im je trebalo, no bolje ikad, nego nikad. Ministarstvo unutarnjih poslova je u sklopu novog Pravilnika o registraciji i označavanju vozila konačno propisalo smanjenje veličine registarskih pločica za motocikle i četverocikle. Umjesto dosadašnjih 200 x 200 mm, po novome će biti dimenzija 180 x 180 mm, što navlas odgovora veličini registarskih pločica za motocikle u susjednoj Sloveniji. Za mopede i lake četverocikle se propisuje širina pločica od 100 mm i visina od 150 mm.

I to je dobra vijest. Loša je u tome da, kao što to kod nas obično biva, postoji i jedna „kvaka 22“. Dakle, iako je sam pravilnik stupio na snagu 1.1.2018., te nove i manje registarske pločice će se početi izdavati tek 20. svibnja 2018. godine, vjerojatno kako bi se potrošile postojeće zalihe velikih pločica. Do tog datuma se već proda dobar dio novih (i rabljenih) motocikala za predstojeću sezonu, pa će tako onaj tko želi dobiti te manje pločice morati svog novog ljubimca čuvati u garaži i registrirati ga tek nakon 20. svibnja.

Jasno, bilo bi nerealno očekivati da naše javne službe izvedu sve po planu, mora biti nekog kašnjenja. Uostalom, cijela procedura je trajala samo 4 godine, odnosno jedan olimpijski ciklus. Na javni poziv MUP-a, redakcija Moto Pulsa je još krajem 2013. dala prijedlog da nove registarske pločice za motocikle imaju slova i brojke u dva reda (donja fotografija), no u MUP-u su odlučili da budu u tri reda, kao i dosad.

Bez obzira na sve to, ipak veseli da će registarske pločice biti manje. Tko čeka, taj se kod nas i načeka, ali dobro je kad ipak dočeka.

MP prijedlog

fbmp ytmp imp