Novosti

Top 7 najbizarnijih prerada u 2017.

Top 7 bizarnih prerada 2017

Honda CX 500 s „plastikama“ od kamena, Harley-Davidson kao hard-enduro, Ducati crosser s bočnom prikolicom... A tek skuteri!

Radikalna prerada motocikla (ili skutera) uvijek graniči s time da je proglasimo bizarnom. Taj pridjev u ovom našem izboru ne mora znati ništa loše, ali uvijek označava nešto bitno drugačije od onog što obično gledamo. Svejedno, u ovom izboru nećete umirati od ljepote, a da stvar bude i bizarnija, među sedmoricom bizarnih su čak 3 skutera, od toga dva električna. Naš izbor Top 7 najbizarnijih prerada u 2017. donosimo u nasumičnom poretku.

Chris Zernia – Honda CX 500

Honda CX 500 bazalt

Novi trend u svijetu café-racer prerada su drvene oplate. Ako ništa drugo, onda je bar maskica oko prednje maske izrađena od tog prirodnog materijala, prekrivenog bezbojnim lakom. No, jedan Nijemac je možda započeo novi trend kod kojeg će umjesto stolara na cijeni biti kamenoklesari. Honda CX 500 je sam po sebi bizaran motocikl, u pozitivnom smislu te riječi, a Chris Zernia ga je odlučio preraditi oplatama, (šupljim) spremnikom goriva, pa čak i sjedalom od bazalta. Svi te elementi od vulkanskog kamena teže 60 kg, zbog čega je trebalo posebno ojačati okvir. Da li je to što mora sjediti na kamenom sjedalu dovoljna kazna za Chrisa?

 

Krautmotors – BMW C evolution „E-LisaBad“

C Evolution E LisaBad

Prije nego je u svojoj garaži krenuo s preradom električnog skutera C Evolution, Rolf Reick je otišao u BMW na tečaj kako bi doznao koje dijelove ne bi smio dirati, ako ne želi spržiti njih ili sebe. Po svojoj baki Elisabeth duhovito ga je nazvao E-LisaBad, skinuo sve plastične oplate i bez nekog konkretnog plana krenuo oblikovati neobičan prednji oklop od kompozitnih materijala. Iako na prvi pogled bodu oko, te futurističke oplate, koje kao da su skinute s nekog nevidljivog lovca-bombardera, ipak pristaju jednom skuteru koji najavljuje budućnost. I ne samo to, Rolf je malo spustio cijeli skuter i dodatno ga doradio kako bi mogao žariti i paliti na utrkama ubrzanja (vidi fotografiju na samom vrhu).

 

Revival Cycles - Ducati ST4 „Sidecarcross“

Ducati ST4

Ducati ST4 iz 1999. godine je bio elegantan, ali ne previše upečatljiv sport-touring model. Hoćemo reći da ga se mnogi više ni ne sjećaju, no u ovakvom izdanju ga ionako ne bi prepoznala ni vlastita majka. Nismo iznenađeni što su idejni tvorci ove prerade cijelu noć tražili inspiraciju u alkoholu i onda odlučili da će izraditi kros motocikl s bočnom prikolicom ne bazi nekog potpuno neprikladnog motocikla. Jasno da je takva prerada trebala biti radikalna, no nećemo vas gnjaviti detaljima, ostavit ćemo vas da se u miru čudite ovom Ducatiju. Po mogućnosti stavite naočale jer ove kričave boje iz 80-ih doista grizu oči, čak i ako ove noći niste konzumirali alkohol.

 

Deus – Honda X-ADV „Cub Cubed“

Honda X ADV Cube

Vjerojatno ste to zaboravili, no Honda je početkom 90-ih nudila neobičan off-road skuter nazvan EZ90 Cub. Kako je izgledao? Pa otprilike kao i na ovoj fotografiji, samo u bitno manjem mjerilu, prilagođenom djeci. Ovo pred vama je Hondin karizmatični skuter X-ADV kojeg je Deus Milano prekrojio u stilu EZ-a. Replike EZ-ovih oplata su izrađene od karbona, SC Project je stvorio poseban ispušni sustav, a Pirelli je za tu priliku čak izradio Rally STR gume u inače nepostojećim dimenzijama. Ova prerada možda jest bizarna, ali zaslužuje divljenje.

 

El Solitario – Harley-Davidson Raodster „Desert Wolves“

Desert wolves

Zašto bi, pobogu, netko preradio Harley-Davidson Sporster u hard-enduro model? Zato jer je odlučio s takvim motociklom provesti deset dana u Sahari. Zapravo, tako su odlučila trojica prijatelja, pa je trebalo radikalno preraditi ne jedan, nego čak tri Roadster modela iz serije Sportster. Posla se prihvatio španjolski El Solitario i nije im bilo lako. Uzmimo samo ovjes; za pomoć su se obratili Öhlinsu i nije bilo problema s time da se promijene iznutrice serijske upside-down vilice Raodstera, ali adekvatnom rješenju za stražnji kraj nije bilo traga tako dugo dok nisu posegnuli za amortizerima namijenjenima četverociklima. Cinici bi rekli da bi možda još bolje funkcionirali amortizeri od traktora, no ovakav stroj izgleda doista zanimljivo. Čak su i u Harley-Davidsonu bili oduševljeni onim što su vidjeli.

 

Smoked Garage – Ducati 848 Streetfighter „Project XG-848X“

Ducati 848 Smoked Garage

848 Streetfighter spada u red onih motocikala s kojima treba samo uživati u vožnji. Što brže to bolje! Međutim, taj elementarno uživalački sportski naked su Australci iz Smoked Garage radionice odlučili to te mjere zakomplicirati da ne znamo otkud bi počeli. Neobične oplate i duboki prednji blatobran su izrađeni od poliranog aluminija s umecima od karbona, pri čemu se oplate spremnika goriva i kompletan rep hidraulički podižu kako bi se olakšao prčkanje po agregatu. Zlobnici bi to povezali s time što je ovdje ipak riječ o Ducatiju, no možda se radi samo o tome da tvorci ove komplicirane prerade imaju smisla i za praktična rješenja.

 

Shiny Hammer – Vectrix VX-1

Vectrix VX1 Shin

Prije nego je cijeli projekt neslavno propao, Vectrix VX-1 je bio tehnički zanimljiv (a vizualno prilično bezličan) vjesnik dolaska ozbiljnih električnih skutera. Jednog primjerka se dohvatio Samuel Aguiar, francuski dizajner namještaja koji je zamislio da ova prerada bude kombinacija stilskih elemenata ranog Porschea 356, iPhonea i Pokemona. Ne znamo da li je prije realizacije ove vizije Samuel nešto „smotao“ pa snažno povukao, ali znamo da je kao rezultat svega dobio električnu cigaru, koja već na drugi pogled i ne izgleda tako loše, a na drugi dim bi vas mogla i nasmijati.

Za većinu ovih prerada doznali smo praćenjem za to specijaliziranog Bike EXIF portala. Ako želite vidjeti njihov (ne)konvencionalni odabir 10 najboljih prerada u 2017., kliknite OVDJE. Kod njih možda nađete i nešto što će vas svidjeti.

fbmp ytmp imp