Novosti

Ništa od smanjenja trošarina na motocikle !!!

Maric premijer

Ništa od smanjenja trošarina na motocikle !!!
Jučerašnjom uredbom vlade ukinut je dio trošarina na automobile, onaj koji ih oporezuje prema vrijednosnoj komponenti, a tiče se automobila vrijednosti do 150.000 kn. No, trošarina nije smanjena ravnomjerno na sva motorna vozila, što se najavljivalo, a što smo s pravom očekivali.
Naime, motocikli se nepravedno oporezuju prema zapremini i pravedno prema Euro normama, kao što automobili imaju drugu komponentu prema CO2. Kada bi se motocikli oporezivali jednim dijelom kao i automobili - prema vrijednosnoj komponenti umjesto prema zapremini, mnogi od njih pojeftinili bi i do 10.000 kn. Primjerice BMW 1200 GS, Ducati Multistrada 1260, KTM Superduke, Honda Crosstourer, Yamaha Supertenere itd.
Velika većina motocikala danas košta ispod te brojke od 150.000 kn pa bi motociklima ova uredba bila jednako važna. Primjerice za motocikl od 1.000 ccm još uvijek morate platiti 8.000 kn na taj dio trošarine, za motocikl od 1.300 ccm morate platiti 10.400 kn, a svi oni koštaju velikom većinom ispod 150.000 kn.
Premijer Marić je objasnio oslobađanje dijela trošarina na automobile do 150.000 kn željom da se pomladi vozni park i željom za većom sigurnošću, no nije jasno zašto i motoristi ne bi trebali biti sigurniji. Zašto novom uredbom o oporezivanju nisu obuhvaćena sva vozila, primjerice motocikli?

Jučer smo ovo pitanje postavili Ministarstvu financija i odgovor prenosimo u cijelosti:
“Poštovani gospodine Pušćenik, šaljemo Vam odgovor na Vaš upit:
Izmjenama Zakona o posebnom porezu u sklopu porezne reforme iz načina oporezivanja motocikala u cijelosti je isključen kriterij vrijednosti, čime su u bitnome usvojene primjedbe i sugestije predstavnika trgovaca motocikala. Time se oporezivanje motocikala u cijelosti bazira na objektivnim kriterijima, odnosno obujmu motora uz prilagodbu prema emisiji ispušnih plinova, zbog čega nije moguća usporedba ovog načina oporezivanja motocikala s oporezivanjem vozila. Napominjemo da je navedenim izmjenama načina oporezivanja motocikala ujedno došlo i do stanovitig smanjenja poreznog opterećenja te da na postojeće razine oporezivanja predstavnici trgovaca (organiziranih u HGK-u i HUP-u) nisu imali primjedbe. Kako se utjecaj razina oporezivanja sustavno prati i analizira o navedenom će se svakako voditi računa, pri čemu Vlada RH kroz dinošenje uredbe može vršiti korekcije visina oporezivanja.
Srdačan pozdrav, Služba za informiranje, Ministarstvo financija

No Ministarstvo Financija nije upoznato da se Udruženje trgovaca kod HGK raspalo još 2009. i ono više nikako ne može biti mjerodavno. Članovi s njihovog popisa nisu se sastali godinama. Mi smo to udruženje, kao novinari, pratili godinama i prisustvovali smo toj posljednjoj sjednici. S druge strane Udruženje kod HUP-a nije nikada niti postojalo prema našim saznanjima.
To je odgovor zašto nisu imali primjedbe na uredbu Ministarstva financija.
Prijedlog koji su naveli je tada dao vjerojatno predsjednik ali bez potpore ostalih trgovaca motocikala. Tada, a i dan danas, na popisu HGK je svega 5 tvrtki od čega su samo 3 generalna uvoznika, i niti jedna od njih nije aktivna i nisu dali nikakav prijedlog! Famozno Udruženje kod HGK je “one man show”. Nikada nisu održali sjednicu pa koga onda predstavljaju? Trgovaca motocikala u Hrvatskoj ima najmanje 60, ali nisu okupljeni u nikakvo udruženje.
Sugestija da se oporezuje prema zapremini nije pravedna, jer je ostala previsoka. Tada smo prešli iz pravednog sustava, kakvog imaju automobili, na nepravedan kakav danas imaju motocikli.
Uostalom trošarinu plaćaju hrvatski građani a ne trgovci, pa se ovo pitanje tiče najviše građana. Trgovci ovaj porez samo posebno iskažu na računu i naplate kupcima.

Tržište motocikala je palo za 80% s obzirom na 10 godina ranije, jednim dijelom radi tada donesenih visokih trošarina. Tržište se nije oporavilo niti danas.
Godine 2008. prodavalo se 3.939 motora, godinu prije 2007. godine 3.860 motocikala, 2006. godine 3.494 komada, a prošle 2016. godine tek 976 komada, a 2015. godina prije samo 694 komada motocikala itd.
Slično je i kod skutera: 2016. se prodalo 3.045 komada, a deset godina ranije (2006.) 17.658 komada
Tih 10 godina nije se obnavljao vozni park, koji je danas stariji nego ikad.

Ako je pravedan sustav prema vrijednosti vozila za automobile, onda je sigurno to i za motocikle, pogotovo ako su oni oslobođeni dijela trošarine za vozila do 150.000 kn. Vrednovanje prema obujmu nikako nije objektivno, jer neki motocikli s malim obujmom puno koštaju i obrnuto.

Motocikle ne bi trebalo, kao i automobile, oporezivati do 150.000 kn, već samo one skuplje, i dodatno po ekološkoj osnovi prema Euro normi kao što automobili imaju CO2. Jedino tako ćemo imati mlađa vozila i ekološki čišća te najvažnije sigurnija.

fbmp ytmp imp