Novosti

Akrapovič ima „Terminatora“ kao test vozača

Akrapovic Durability Dyno c1

U novom testnom postrojenju za ispitivanje izdržljivosti „zaposlen“ je robot koji upravlja motociklima.

Dosad su u Akrapoviču testove izdržljivost novih ispušnih sustava odrađivali dugotrajnim vožnjama na cestama i natjecateljskim stazama. Tako će biti i dalje, ali odsad dio testiranja mogu na bitno praktičniji način odraditi u novom postrojenju, i to pod kontroliranim uvjetima. Osnova svega je „Durability Dyno“ koji je u načelu sličan valjcima za mjerenje snage, ali je puno više od toga.

Dyno ima elektromotore snage 200 kW (272 KS), koji od motocikla kojeg koče „upijaju“ dio energije, koja se onda koristi kao pripomoć za pokretanje složenog ventilacijskog sustava, sposobnog generirati vjetar brzine do 200 km/h. Osim toga, „Durability Dyno“ ima svoj sustav dobavljanja goriva, tako da testiranje ne treba prekidati zbog nadolijevanja goriva. Sve prate brojne kamere i senzori, no možda je najzanimljivije da u tim kontroliranim i nerijetko neljudskim uvjetima posao test vozača odrađuje robot, kojeg su u Akrapoviču dijelom i sami razvili.

Slovenski „Terminator“ je smješten na motociklu poput kakvog (malo previše uštogljenog) vozača od krvi i mesa te po zadanom programu dodaje gas i mijenja stupnjeve prijenosa. Na službenim fotografijama taj robot ne dolazi do punog izražaja, ali zato ćete puno bolje vidjeti kako izgleda i funkcionira kada otvorite ovaj VIDEO.

Čini nam se pritom da je plećati „Terminator“ malo previše „binaran“ kad nagazi polugu nožne kočnice, a mogao bi i nešto brže otpuštati polugu spojke kod izmjene brzina. Osim toga, iz iskustva znamo da se ionako na Kawasakiju Z900 RS u stupanj više najljepše ubacuje „na suho“, bez korištenja spojke. Ali po tome se (još uvijek) ljudi razlikuju od robota. Naime, ovi potonji nemaju osjećaja.

Akrapovic Durability Dyno c2

fbmp ytmp imp