Novosti

Top 5 prerada u 2018.

Tijekom 2018. teško da je prošao dan bez još jedne odlične prerade. Izabrali smo pet nama najdražih, ne nužno i najljepših.

Mogli smo tu staviti brazilsku kreaciju s „hubless“ kotačima i Rolls-Royce mašinom, mogli smo ugurati i neku od bezbrojnih i prekrasnih café-racera ili možda BMW R 1200 R oklopljen u stilu Spitfire aviona, a koji još k tome riga vatru. A mogli smo u ovogodišnjem izboru Top 5 prerada ne staviti ni jednu od ovih tvorevina koje smo na kraju izabrali. Jednostavno smo se odlučili za one prerade koje nas na prvi pogled najviše ostavljaju bez daha.

Prije nego krenemo s izlistavanjem naših Top 5 prerada po nasumičnom redoslijedu, red je obavijestiti vas da smo se s većinom tih kreacija upoznali preko Bike EXIF portala. Njihov poredak s Top 10 prerada po izboru urednika možete pogledati OVDJE, a po broju klikova čitatelja OVDJE. Uvjeravamo vas da je njihov izbor potpuno drugačiji od našeg.

 

Honda Bros 400 – K-Speed

Bros 400

Izuzmemo li jednoruku vilicu, Bros 400 je poprilično neugledna Honda iz 80-ih. Zamislite ga kao malo manji NT 650 i znat ćete o čemu pričamo. U tehničkom smislu ovo nije spektakularna prerada, jer su agregat, okvir i vilice ostali serijski, no baš to cijelu priču čini posebnom. Od „nevidljivog“ nakeda iz 80-ih nastala je gotovo futuristička kreacija, kod koje se na masivne oplate prednjih vilica, sa skrivenim prednjim svjetlom, skladno nadovezuju novi spremnik goriva i fino zaobljeni rep.

 

BMW K 100 – VTR Customs

bmw k100 endurance racer tribute

Prerade u stilu endurance motocikala iz 80-ih su trenutno u trendu, a iako je tijekom 2019. bilo i ljepših remek-dijela na tu temu, mi smo izabrali baš ovu pomalo grubu švicarsku kreaciju. Zašto? Zato jer je kao baza poslužio BMW K100, a morate doista biti umjetnik da oko njegovog uzdužno položenog i kutijastog četverocilidraša ovako lijepo zaokružite cjelinu.

 

Ducati 350 Scrambler - Wreckless

Scrambler350

Da ne kažete kako nismo ljubitelji i prerada klasične ljepote, u ovaj Top 5 izbor smo uvrstili i Ducati Scrambler 350 iz 1970. koji je u britanskoj radionici Wreckless preživio totalnu preobrazbu. Rezultat ove sveobuhvatne i duboko promišljene prerade je doista prekrasan retro enduro kakvim 350 Scrambler nikad nije bio.

 

BMW R nineT „Giggerl“ – Blechmann

bmw r ninet custom 23

O ovoj futurističkoj preradi na bazi retro modela R nineT smo već pisali, no nismo je mogli preskočiti u ovom izboru. Bernhard Naumann je poznatiji pod nadimkom Blechmann, što bi u doslovno prijevodu značilo „limeni čovjek“, na ime toga što od komada lima može razviti čudesne oblike. To je pokazao i ovaj put. BMW je od njega naručio preradu, a dobili su futuristički koncept, kojeg je sam autor pogrdno nazvao „Gigerll“ što u južnim dijelovima Njemačke znači „kokoš“. Ne bi imali ništa protiv da „Gigerll“ počne nesti jaja, pa de se iz nekog od njih izlegne i kakav serijski model.

 

Honda Super Cub – K-Speed

Super Cub K Speed

Začudili bi se koliko doista dobrih i kreativnih prerada dolazi iz jugoistočne Azije. Da nije tako ne bi ovaj Top 5 započeli i završili s radovima tajlandske K-Speed garaže. Ovaj put su njihove umjetničke ruke dohvatile Hondu SuperCub i taj zimzeleni klasik uveli u 21 stoljeće. Još jedan prekrasan dokaz da u Bankoku ne cvate samo seks turizam.

fbmp ytmp imp