Novosti

KTM bi želio kupiti Ducati?

KTM Ducati7492

Prvi čovjek KTM-a tvrdi da je Ducati Ferrari na dva kotača i da eventualna kupnja nije pitanje cijene.

Stefan Pierer je već četvrt stoljeća vlasnik i prvi čovjek KTM-a, pa iako se koji put znao poskliznuti (recimo, automobil X-Bow) daleko češće su se njegove naizgled riskantne odluke pokazale itekako isplativim. Jedan od zornijih takvih primjera je onaj iz 2012. godine, kada je KTM od BMW-a otkupio Husqvarnu, što se u ono vrijeme činilo suludim potezom. No, od tog trenutka je prodaja Husqvarne porasla šest puta, bez da se istovremeno usporio rast KTM-a.

Zbog tog globalnog uspjeha kojeg je Pierer postigao s nekad beznačajnim KTM-om, njegove riječi imaju težinu. Tako ne treba sasvim olako odbaciti njegovu izjavu za speedweek.com o tome kako bi želio kupiti i Ducati. Pierer tvrdi da je to jedina marka na svijetu koja bi pristajala KTM-u i da ta akvizicija nije toliko pitanje cijene koliko činjenice da se proizvođači motocikala moraju udružiti kako bi se nosili s novim izazovima. A među njih ubraja Euro5 norme koje će početi vrijediti već od 2020.

No, je li kupnja Ducatija uopće realna? Konačno, iz VW grupe su već nekoliko puta odustali od prodaje marke iz Bologne. Pierer misli da će Audi u nekom trenutku ipak prodati Ducati, dijelom i zbog kompenzacije gubitaka nastalih aferom s dizel motorima.

Kad smo već kod VW grupe, Pierer u istom intervju tvrdi da su baš oni, kao pioniri proizvodnje različitih modela na istoj platformi, pokazali put i za moto industriju. On taj princip već uspješno koristi s modelima Husqvarne, koji slijede zasebni dizajnerski put, ali mehaniku preuzimaju od KTM-a.

Može li se taj princip dijeljenja platformi koristiti i u slučaju Ducatija? To zapravo i ne djeluje tako ludo. Stavimo li sad off-road segment po strani, i KTM i Ducati bude asocijacije na V2 agregat uglavljen u rešetkastom čeličnom okviru. Istina, KTM je u posljednje vrijeme krenuo s razvojem rednih dvocilindraša (Pierer je u istom intervju najavio da s tom koncepcijom ulaze i u klasu 500), dok je Ducati s Panigaleom otišao na aluminijski okvir i V4 agregat. No, je li vam baš tako teško zamisliti neki sportski KTM s V4 agregatom? Posebno sada kada baš V4 agregat pokreće njihov RC16 u MotoGP prvenstvu.

Jasno, sve to je zasad tek futur drugi, no ako se obistine nove glasine kako će Audi doista staviti Ducati na bubanj, budite sigurni kako će Pierer dati svoju ponudu. Ona možda neće biti najveća, ali bi u silnom moru dosadašnjih pustih glasina o mogućim proscima (Benetton, Harley-Davidson...) mogla biti najozbiljnija.

Intervju za www.speedweek.com u njemačkom originalu pročitajte OVDJE, a u Google Translate prijevodu OVDJE.

fbmp ytmp imp