Novosti

BMW razvija bokser agregat od 1.800 ccm?

p90332042 highres

U dalekoj Yokohami je osvanuo ogroman bokser agregat s potpisom BMW-a. Slijedi li veliki povratak u custom segment?

Jedna japanska prerada ne mora značiti ništa, osim ako je nije naručio BMW. A Bavarcima je sad već preraslo u naviku da ulazak u novi segment najave suradnjom s nekim poznatim imenom iz svijeta prerada. Najpoznatiji takav primjer je Concept 90, kojeg je osmislio Roland Sands kao najavu serijskog retro modela R nineT.

Ovaj put su slobodne ruke dobili Yuichi Yoshizawa i Yoshikazu Ueda iz japanske Custom Works Zon garaže. Moramo priznati da nas njihovih ruku djelo nije ostavilo bez daha, daleko od toga, no ionako je najvažnije od svega da je BMW tu kreaciju popratio riječima da je „sagrađena oko prototipa potpuno novog bokser agregata“. A da neće ostati sve na tom prototipu daje naslutiti i izjava kako će „daljnji detalji o pogonskom agregatu i njegovoj mogućem korištenju u budućnosti biti naknadno objavljeni.“

Što još možemo zaključiti o tom novom agregatu, osim da je masivan? Zapremina se ne spominje, ali oznaka R18 na repu motocikla sugerira da će dva cilindra biti ukupne zapremine od cirka 1.800 ccm. Zna se i da je prototip hlađen kombinacijom zraka i ulja, a taj podatak, kao i povratak na tehnologiju s bregastim osovinama u bloku (o čemu svjedoče kromirane vodilice s gornje strane cilindara) sugeriraju da bi s ovim bokser agregatom BMW mogao ponovo ući u segment custom motocikala i napasti Harley-Davidson.

I to ima smisla. Ne znamo da li ste primijetili, ali europski proizvođači svoj kontinuirani rast prodaje prvenstveno imaju zahvaliti tome što iz godine u godinu ulaze u nove segmente. A BMW praktično više i nema rupe u ponudi, osim one u custom segmentu. Tu su posljednji put bili prisutni na prijelazu tisućljeća s modelom R 1200 C i njegovim izvedenicama, a u BMW vjerojatno predviđaju da će se custom modeli uskoro vratiti u modu. Možda i na račun izlaska iz mode retro motocikala, čiju paletu, kako su nedavno objaviti, više ne planiraju širiti.

Imajući sve to u vidi, čini se da nije pitanje hoće li BMW predstaviti novi custom motocikl, nego kada će to učiniti. Nadamo se što prije.

p90332041 highres

 

 

p90332047 highres

fbmp ytmp imp