Novosti

Tomos završio u stečaju

Tomos stecaj

Godinu u kojoj bi trebao slaviti svoj 65. rođendan, slovenski Tomos je započeo odlaskom u stečaj. Je li to (još jedan) kraj?

Otkad nema bivše države ( i bivšeg tržišta), slovenski Tomos je konstantno u problemima. Istina, bilo je tu i pokojeg uspona, a ne samo padova, no kad se povuče crta, Tomos je proteklih četvrt stoljeća ili bio u vodi do grla, ili je disao na slamčicu. A sad je u Kopru još malo porastao vodostaj.

Kako javlja slovenski Avto Magazin, proizvodnja je prekinuta još u rujnu 2018., da bi u studenom, zbog neisplate plaća, sami radnici Tomosa sudu u Kopru poslali zahtjev za pokretanjem stečaja. Njihov zahtjev je prihvaćen tako da je od 3. siječnja 2019. Tomos i službeno u stečaju.

Tomos je zaživio 1954. godine licenčnom proizvodnjom Pucha SG 250. Iako su i kasnije u ponudi imali motocikle male zapremine, glavninu njihove proizvodnje su činili mopedi. Prije koju godinu Tomos je promijenio vlasnika, koji je želio iskoristiti retro trendove i vratiti slovensku marku na zapadna tržišta. Tako je tijekom 2018. započela prodaja u Velikoj Britaniji, ali Tomos je do onda već preduboko potonuo.

Jasno, pokretanje stečaja ne mora značiti i konačan kraj Tomosa. Uvijek postoji nada da će netko ponuditi slamku spasa. Kako javlja Avto Magazin, prošle godine je Pošta Slovenije razmatrala mogućnost kupnje Tomosa, ali su od toga ipak odustali.

Srodni sadržaj (po oznakama)

fbmp ytmp imp