Novosti

Matt Levatich više nije prvi čovjek Harley-Davidsona

a983

Nakon pet godina na čelu tvrtke i uvođenja dramatičnih promjena, Levatich je morao otići zbog nastavka pada prodaje i cijene dionica Harley-Davidsona.

Iako je to apsolutno nebitno za cijelu ovu priču, zgodno je za spomenuti da Matt Levatich, navodno, duboke korijene svog obiteljskog stabla ima u Knegincu kraj Varaždina. Svejedno, riječ je o rođenom Amerikancu, koji je u Harley-Davidson došao kao inženjer još 1994. godine i ubrzo zaplovio u menadžerske vode. One su ga u svibnju 2015., kao pedesetogodišnjaka, dovele do statusa predsjednika, odnosno prvog čovjeka Harley-Davidsona. I tu je ostao do kraja veljače 2020. godine, kad je potiho puštena vijest da će odstupiti s te pozicije, na kojoj će ga privremeno naslijediti član upravnog odbora Jochen Zeitz, u čijem životopisu se ističe spašavanje brenda Puma.

Što se Lavatichu može staviti na teret? Sigurno ne to da je bio lijen. Pod njegovom stražom je pokrenuta prava modelska ofenziva, a osmišljen je i ulazak u potpuno nove i inovativne tržišne segmente, dosad apsolutno nespojive s pojmom tog tradicionalnog proizvođača motocikala. Osim toga, pokrenuo je i brojne inicijative kojima se u svijet vožnje (i kupnje vozila) na dva kotača željela privući potpuno nova klijentela, kako bi se pomladio prosječan kupac Harley-Davidsona. Jer on je barem jednom nogom u mirovini i već je možda kupio svoj posljednji motocikl.

No, Matt Levatich nije uspio zaustaviti negativne trendove, koji ne vrijede samo za Harley-Davidson, nego i za praktično cjelokupno tržište motocikala u SAD-u. Tako je u posljednjih 5 godina prodaja Harley-Davidsona pala za otprilike petinu, dok je cijena dionice umalo pa prepolovljena. I sve to bez obzira na činjenicu da su u međuvremenu japanski proizvođači praktično sasvim odustali od borbe s Harley-Davidsonom, dok Indian tek treba stasati.

Iako se u šturom priopćenju ne spominje konkretan razlog, moglo bi biti da je Levatich jednostavno žrtveno janje. Jer lakše je promijeniti vođu nego cijeli tim. Ono što je sigurno je da će pravi rezultati njegovog rada biti vidljivi tek za koju godinu, no i tu visi pitanje kakvog će oni biti predznaka. S jedne strane, za njegova mandata su pokrenute revolucionarne promjene i zacrtan je ulazak u potpuno nove segmente, što bi jednog dana trebalo rezultirati ukupnim rastom prodaje. S druge strane, električni motocikli u ovom trenutku nemaju ekonomsko opravdanje, a s nadolazećim avanturističkim modelom Pan America te nakedom Bronx hrabro ulaze baš tamo gdje je konkurencija najžešća.

No, to sad više nije problem Matta Levaticha.

  Model Year 21.25  Key Features Photography.  ž

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp