Novosti

Koronavirus utječe na proizvodnju motocikala u EU

Korona 1

Neke od europskih tvornica motocikala zasad nastavljaju s radom, druge privremeno zatvaraju svoje pogone, treće se još nisu izjasnile.

Jasno, najveće probleme imaju talijanske marke, no MV Agusta je objavila da nastavljaju proizvodnju, samo s nešto smanjenim brojem radnika. Piaggio grupa se nije izjasnila o svojim planovima, dok je Ducati prvo najavio prekid proizvodnje do 18. ožujka, kako bi se prilagodile proizvodne trake i povećao razmak između radnika, da bi onda stigla obavijest kako se prekid proizvodnje produžuje barem do srijede 25. ožujka.

Yamaha je objavila da privremeno prekida proizvodnju u svom talijanskom pogonu Motori Minarelli, ali i u francuskoj tvornici MBK. Istovremeno, BMW nije najavio nikakav prekid, dok će proizvodnja KTM-a, a s njim i Husqvarne te nedavno akviziranog GasGasa, biti obustavljena od 30. ožujka i to na barem dva tjedna. Zanimljivo je da KTM ne prekida proizvodnju zbog eventualne zaštite radnika, već zbog toga jer računaju da bi im do kraja ožujka moglo ponestati dijelova koje dobivaju od vanjskih dobavljača, a posebno onih talijanskih.

Kako nesreća nikad ne dolazi sama, tako je do problema uzrokovanih koronavirusom došlo baš u kritičnom trenutku, odnosno u rano proljeće kada su i proizvodnja i prodaja motocikala na svom vrhuncu. Za pretpostaviti je da na zalihama ima dovoljno novih motocikala za neko vrijeme, to više što je vjerojatno opala potražnja, no ako prekid proizvodnje potraje, te se proširi i na druge proizvođače, onda bi oni koji su neodlučni mogli svoj novi motocikl čekati duže nego što je to inače uobičajeno. No za nadati se da će se život što prije vratiti u normalu.

Korona 2

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp