Novosti

Indijski TVS kupio bankrotirani Norton

Commando 961 Sport MkII

Čini se da nije nedostajalo zainteresiranih za kupnju britanske tvrtke koja je neslavno bankrotirala krajem siječnja.

Oko priče s bankrotom Nortona bi se još dugo mogli vuči sudski repovi zbog sumnji da je dosadašnji vlasnik Stuart Garner bio sklon raznoraznim malverzacijama, uključujući i one s mirovinskim fondovima. No ime Norton očito ima mitsku privlačnost, pa će se i ovaj put uzdignuti iz pepela.

U stečajnom postupku nije nedostajalo interesenata za kupnju onoga što je od Nortona ostalo, a na kraju je prihvaćena ponuda kompanije TVS, trećeg po veličini indijskog proizvođača motocikala, poznatog i po tome što za BMW proizvodi modele G 310 R i G 310 GS. Kao dio grupacije vrijedne 8,5 milijardi dolara, indijskoj tvrtki vjerojatno nije problem izdvojiti 16 milijuna funti (otprilike 18 milijuna eura, odnosno 19 milijuna dolara).

Prema prvim informacijama, TVS je dobio pravo na nastavak poslovanja pod imenom Norton, kao i intelektualnu imovinu, no spominje se da proizvodne pogone Nortona mogu koristiti samo idućih 6 mjeseci. Ostaje za vidjeti što će biti nakon toga, pri čemu su iz TVS-a poručili da će preuzeti radnu snagu te nastaviti proizvodnju postojeće palete modela, koja uz seriju retro klasika uključuje i moderno koncipirane motocikle s tekućinom hlađenim agregatima, a proizvodnja kojih se nije uspjela zahuktati prije bankrota.

Nedavno je i Triumph potpisao sporazum o proizvodnji s indijskim Bajajom, a i Royal Enfield se u proteklih nekoliko godina ponovo usidrio na britanskom tlu, kroz razvojni odjel i kupnju Harrisa, specijalista za okvire.

norton superlight ss

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp