Novosti

Norton je bankrotirao

V4 RR

Škripilo je već neko vrijeme, pa iako su nedavno najavili ulazak novog investitora, britanski Norton je na kraju (ponovo) propao.

Motocikle su proizvodili od 1902. godine, a prvi put su, zajedno s ostatkom britanske moto industrije, propali krajem 1970-ih godina. Doduše, mali broj različitih modela, uključujući i onih s Wankel motorom, se nastavio proizvoditi i tijekom 80-ih, no Norton je stalno mijenjao vlasnike i viziju, prije nego je sve stalo u drugoj polovici 90-ih.

U novom mileniju je Norton iznenada oživio u SAD-u s modelom Commando 961, da bi 2008. godine Stuart Garner otkupio cijeli taj projekt i Norton vratio u Veliku Britaniju. Uz usavršavanje retro modela Commando i Dominator, u Nortonu su posljednjih nekoliko godina radili na razvoju superbike motocikla s V4 agregatom od 1.200 ccm, s time da su iz tog stroja izveli i dvocilindrične izvedenice od 650 ccm.

No, iako su uglavnom uspijevali prodavati skupocjene modele iz ograničenih serija, godišnja proizvodnja se nikako nije mogla zahuktati do četveroznamenkastih brojaka. Likvidnost je cijelo vrijeme bila problem, pa je tako u drugoj polovici prošle godine ljubiteljima marke ponuđena mogućnost da postanu mali dioničari. Iako, navodno, nije nedostajalo zainteresiranih, u Nortonu su odjednom odustali od tog plana, tvrdeći da imaju novog strateškog investitora.

No, čini se da je na kraju presudio dug od 300.000 funti prema državi. Ostat će tako zabilježeno da je Norton početkom 2020. otišao u bankrot, no ako je suditi po prošlosti, onda neće nedostajati onih koji će u godinama što dolaze pokušati oživjeti ovu nekoć slavnu britansku marku. Nadamo se samo da se ti novi pokušaji oživljavanja neće pretvoriti u samo još jedno mrcvarenje, kao što je to bio slučaj tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

Commando 961 Sport MkII

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp