Novosti

Suzuki GSX-R 1000R Legend Edition

Suzuki GSX R 1000 Legend Edition Sheene

Posebna Legend Edition serija dostupna je u čak 7 pobjedničkih kombinacija boja, s kojima su vozači Suzukija osvajali titule prvaka u kraljevskoj klasi.

Suzuki za 2021. još nije predstavio nijedan noviteti, ali se donekle iskupio izbacivanjem posebne Legend Edition serije, s kojom žele dodatno profitirati od činjenica da je Joan Mir upravo osvojio MotoGP naslov. I dok bi predstavljanje motocikla u ovogodišnjim MotoGP bojama još bilo i za očekivati, u Suzukiju su se ipak dodatno potrudili te pripremili grafike u stilu svih sedam pobjedničkih motocikala s kojima su, od 1976. godine naovamo, osvajali naslove u kraljevskoj klasi.

Jasno, ta serija se ne bazira na MotoGP motociklu GSX-RR, nego na cestovnom superbikeu GSX-R 1000 s 202 KS, s time da je ipak riječ o onoj ekstremnijoj R verziji, koja u seriji dolazi s naprednom Showa vilicom, opletenim kočionim crijevima, pametnim ABS-om, kontrolom proklizavanja, „launch controlom“, quickshifterom, podesivim hvatištem stražnje vilice...

Uz to, Legend Edition modeli su u seriji bogatiji za Akrapovič ispušni top i poklopac stražnjeg sjedala, no ono što doista čini razliku su te šampionske boje, pa krenimo redom.

1976. i 1977. Barry Sheene
Legendarni Britanac Barry Sheene ne samo da je prvi vozač Suzukija koji je osvojio naslov u kraljevskoj klasi, nego je jedini kojem je to uspjelo dva puta. I zato su u ovoj ediciji čak dvije kombinacije boje u stilu njegovih motocikala, pri čemu nam je ona verzija s fotografije na vrhu ovog članka ipak malo draža.

Suzuki GSX R 1000 Legend Edition Sheene2 

 

 

1981. Marco Lucchinelli
Nakon što je Kenny Roberts tri godine zaredom slavio s Yamahom, Talijan Marco Lucchinelli mu je uspio uzeti mjeru te je s 5 pobjeda odnio svoj prvi i jedini naslov prvaka, dok je Randy Mamola s drugim Suzukijem bio viceprvak.

Suzuki GSX R 1000 Legend Edition Lucchineli

 

1982. Franco Uncini
Za 1982. je Marco Lucchinelli otišao u Hondu, pa je u prvi plan skočio njegov zemljak Franco Uncini, koji je s 5 pobjeda uvjerljivo osvojio titulu.

Suzuki GSX R 1000 Legend Edition Uncini

 

1993. Kevin Schwantz
Trebalo je proći punih 11 godina prije negoli je Suzuki osvojio novi naslov. Nakon dobrog starta sezone, Schwantz je iz utrke u utrku lagano gubio korak, no Rainey je u Misanu slomio vrat i to je vozaču Suzukija otvorilo put ka titulu. Danas Schwantz važi za vjerojatno najveću legendu Suzukija svih vremena, a kultne su i boje, koje su na ovaj GSX-R 1000 kopirane bez spominjanja duhanskog sponzora.

Suzuki GSX R 1000 Legend Edition Schwantz

 

2000. Kenny Roberts jr.
Kenny Roberts mlađi, sin legendarnog Kenny Robertsa, je kao tvornički vozač Suzukija osvojio naslov prvaka 2000. godine, u pretposljednjoj sezoni klase 500.

Suzuki GSX R 1000 Legend Edition Roberts jr

2020.
Nakon punih 20 godina čekanja, Suzuki je ponovo prvak, ovaj put u klasi MotoGP, i to zaslugom Joan Mira. Iako je Španjolac pobijedio samo jednom, uspjelo mu je osvojiti titulu već u drugoj MotoGP sezoni. Ako gledamo sve kategorije, to mu je ujedno bila tek 5. sezona u svjetskom prvenstvu, a i Marquez i Rossi su svoje prve titule u kraljevskoj klasi osvojili tek u 6. sezoni.

Suzuki GSX R 1000 Legend Edition Mir

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp