Novosti

Sretan ti 100. rođendan, Moto Guzzi!

Daytona 1000 IE

Moto Guzzi je osnovan 15. ožujka 1921. godine, što znači da danas slavi svoj stoti rođendan.

Našu priču o najzanimljivijim događajima i motociklima iz stoljetne povijesti Moto Guzzija pročitajte u nekom od sljedećih brojeva Moto Pulsa, a ovdje vam prenosimo službeno izvješće iz tvrtke Piaggio Hrvatsku u povodu 100. rođendana.

Mandello del Lario, ožujak 1921. – 15. ožujka 2021., Moto Guzzi slavi svojih prvih 100 godina.
Stoljeće povijesti, sjajnih motocikala, pobjeda, pustolovina i izvanrednih osoba koje su zajedno izgradile legendarnog Orla. Moto Guzzi slavi ovaj izvanredni rođendan dok proživljava novu mladost.

Ponuda modela temeljito je obnovljena uz korištenje najnovije tehnologije koja pomaže vozaču, dok su vrijednosti marke po pitanju stila i autentičnosti ostale netaknute. Svaki Moto Guzzi motocikl sastavljen je u tvornici u Mandelu del Lariu majstorskom pažnjom i predanosti koja jamči jedinstvenost, autentični identitet, vješto balansira klasični Moto Guzzi stil s najnovijom tehnologijom te odražava konstrukcijsku filozofiju koja stvara ekskluzivni odnos između motocikla i vozača.

 

Predsjednik i CEO Piaggio Grupe Roberto Colaninno rekao je: “Stoljeće Moto Guzzija ponosan je trenutak kako za Piaggio Grupu čiji je dio marka Orla od 2004., tako i za talijansku industriju u cjelini, ne samo moto sektor. Sposobnost inoviranja, hrabrost u kretanju prema naprijed, natjecateljski duh, ljubav prema proizvodima i brižna pažnja pridana kvaliteti proizvoda vještine su koje je Moto Guzzi godinama kombinirao s jedinstvenim odnosom s lokalnom zajednicom. Od 1921., svaki Moto Guzzi koji je otišao u svijet napravljen je u tvornici u Mandellu, mjestu gdje je tvrtka osnovana prije točno 100 godina. Sve ovo nastavit će se i kroz drugo stoljeće njegove povijesti. Moto Guzzi je simbol sve-talijanske izvrsnosti, dodao je Colaninno. Zabilježen je u povijesti naše zemlje kao marka koja nikad ne gubi svoj mladenački duh te nastavlja pobuđivati istinsku strast među tisućama Moto Guzzi obožavatelja diljem svijeta.”

logo MG100 

Logo orla, nepogrješivi Moto Guzzi simbol, , pomogao je stvoriti legendu o marki koja je uvijek bila neraskidivo vezana uz povijest Italije.

Orao raširenih krila porijeklo vuče iz vojne službe svojih osnivača, Carla Guzzija i Giorgia Parodija, u talijanskoj kraljevskom zrakoplovstvu tijekom prvog svjetskog rata. Tijekom rata su dva prijatelja, zajedno s Giovanijem Ravellijem, odlučili proizvoditi motocikle jednom kad rat završi. Ravelli je nastradao u nesreći 1919. i nikad nije mogao ostvariti svoj san. Guzzi i Parodi odabrali su orla za svoj simbol kako bi odali počast prijatelju.

Tijekom svojih sto godina, Moto Guzzi je osvajao utrke diljem svijeta te podignuo talijansku zastavu impresivnih 14 puta pri osvajanju svjetskih prvenstava. Bio je motocikl brzinskih rekorda, simbol rasta zemlje koja gleda u budućnost, motocikl policije i vojske, čak i preko granica Italije, vozila ga je kalifornijska policija, a u novije vrijeme policija u Berlinu i mnogim drugim europskim gradovima, kao i kraljevska pratnja u Jordanu. Moto Guzzi je također motocikl Corrazzieri, elitne pratnje predsjednika Repubilke Italije.
Od samog početka, Moto Guzzi je bio motocikl koji su brali za duga putovanja. Bila je 1928. godina kad je Giuseppe Guzzi došao do arktičkog kruga na svom GT “Norge-u” te započeo tradiciju koja još traje. Putnici kreću svaki dan, diljem svijeta, na nova putovanja svojim Moto Guzzi motociklima.

Danas je Moto Guzzi sastavni dio Piaggio Grupe, vodećeg europskom proizvođača motocikala i skutera, koji je očuvao originalne karakteristike Moto Guzzija, promicao njegove vrijednosti te ga vratio u sam vrh.
Povratak natjecateljskim trkama s Moto Guzzi Fast Endurance Trophy natjecanjem, koje će se ove godine održati na europskoj razini, kao i novi modeli, vratili su Moto Guzzi na važnu tržišnu poziciju i upoznali ga s mlađim generacijama. Klasični V7, koji je upravo izašao s novim 850 agregatom, te klasični enduro V85 TT namijenjen dužim putovanjima i napravljen za udobnu, laganu vožnju, najprodavaniji su motocikli marke koja zadnjih godina proživljava drugu mladost.

Moto Guzziju su se oduvijek divili i obožavali ga motociklisti diljem svijeta, bez obzira koji su motocikl posjedovali, te će oni biti u glavnoj ulozi na Svjetskim danima Moto Guzzi od 9. do 12. rujan u Mandellu del Lariu, na glavnoj proslavi sto godina Moto Guzzija.

Svjetski dani Moto Guzzi uvijek su bili događaj koji se ne propušta te se sada nakon deset godina iščekivanja ponovo vraća. Deseci tisuća obožavatelja iz svih krajeva svijeta uživat će u jedinstvenom, nezaboravnom događaju zahvaljujući suradnji između Moto Guzzija, organizacije Motoraduno Internazionale Committee i općine Mandello del Lario.

8 Moto Guzzi History

100 GODINA POVIJESTI NAJAUTENTIČNIJEG IMENA SVJETSKOG MOTOCIKLIZMA

Bio je 15. ožujka 1921. kad je osnovana tvrtka “Società Anonima Moto Guzzi”, sa svrhom “proizvodnje i prodaje motocikala te bilo koje druge djelatnosti značajne za ili povezane s metalno-mehaničkom industrijom”. Tog trenutka su osnivači, Carlo Guzzi i Giorgio PArodi, odabrali orla raširenih krila za tvrtkin logotip, u sjećanje na svog preminulog ratnog druga Giovannija Ravellija. Trojac je služio zajedno u kraljevskoj avijaciji gdje su razvili ideju o pokretanju posla proizvodnje inovativnih motocikala, jednom kad rat završi. Ravelli je umro 1919. tijekom testnog leta te su njegova dva prijatelja odlučili odati mu počast simbolom zračne divizije. Orao, koji je od tada simbol Moto Guzzija, brzo je postao poznat diljem svijeta.

Ovo je bio početak industrijskog pothvata sa sjedištem u Mandellu del Lariu, tvornici u kojoj se Moto Guzzi motocikli i danas proizvode, koja će ostati upisana u povijest motociklizma zahvaljujući proizvodnji motocikala koji su postali dio kolektivne mašte: poput modela GT 500 Norge (1928.) koji je Carlo Guzzi, brat osnivača Giuseppea vozio na arktičkom krugu, Airone 250 (1939.), Galletto (1950.) koji je bio dio masovne motorizacije u poratnom periodu.

PANN_01_APRILIA_GUZZ

1950-ih je predstavljen zračni tunel, prvi u motociklističkoj industriji, još i danas otvoren za posjetitelje tvornice u Mandellu. Tunel je bila velika želja malog tima koji su činili izvanredni inženjeri kao što su Umberto Todero, Enrico Cantoni i dizajner koji će uskoro postati legenda, Giulio Cesare Carcano iz Milana, tvorac nevjerojatnog Otto cilindri (iz 1955.) koji je postizao 285 km/h te prototipova koji su između 1935. i 1957. osvojili 15 svjetskih brzinskih titula i 11 touring trofeja.

Nakon lakih motocikala Stornello i Dingo u 60-ima, Moto Guzzi je udahnuo život u 90° V-twin agregat od 700cm³ s kardanskim prijenosom koji će uz pomoć legendarnih modela poput V7 Special, V7 Sport, California i Le Mans ispuniti svoju sudbinu i postati simbol proizvođača iz Mandella. Ovaj je agregat stalno evoluirao da bi danas, potpomognut najnovijom elektronikom, pokretao popularne suvremene modele Moto Guzzija V7 i V9 Roamer i Bobber te V85 TT putni motocikl, prvi klasični enduro na svijetu.

Kako bi proslavili sto godina, svi Moto Guzzi modeli dostupni su samo u 2021. godini u posebnoj Centenario bojama inspiriranima legendarnim Otto Cilindri.

01 MotoGuzzi V85TT V7 V9 versioni Centenario

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp