Novosti

Koncept Segway motocikla na vodik

1

Iako zasad postoji samo u svijetu piksela, Apex H2 impresionira i dizajnom i naprednom tehnologijom. Još kad bi im uspjelo postići najavljenu cijenu od 9.000 eura…

Nekoć američki Segway je već neko vrijeme, zapravo, kineska tvrtka koja, uz samobalansirajuće dvokolice, proizvodi skoro sve vrste prometala, a sve više koketiraju i s motociklima. Potvrđuje to i predstavljanje atraktivnog koncepta Apex H2, motocikla pokretanog vodikom. Formula je poznata; vodik iz posebnih spremnika se u gorivim ćelijama spaja s kisikom, pri čemu ne nastaje samo voda (koja izlazi kroz „auspuh“ ispred stražnjeg kotača), nego i električna energija, kojom se onda napaja elektromotor od 60 kW (80 KS). Time se iz računice izbacuju teške i skupe baterije, što je kod motocikla itekako važno.

2

Pritom je mreža crpki na kojima bi mogli spremnik napuniti vodikom tek u embrionalnoj fazi razvoja, no na boku Apexa se vide ampule s vodikom, koje bi se jednostavno zamijenile novima kad se isprazne. Bilo kako bilo, Apex H2 je vozilo za neku od mogućih verzija budućnosti, a s time je usklađen i futuristički dizajn. Jednoruka stražnja i prednja vilica nisu ni praktično ni jeftino rješenje, a i naglašeno unazad povučen upravljač ne garantira ni uzornu ergonomiju ni dobar osjećaj za prednji kraj.

No s takvim dizajnom, ovjesom i punim naplatcima (sjećate li se Gilere CX 125?) ovaj Segway djeluje itekako atraktivno. 150 km/h i manje od 4 sekunde od 0 do 100 km/h djeluju razumno, ali nam se zato preračunata cijena od nepunih 9.000 eura čini nerealno niskom za tu vrstu vozila. Što samo podebljava naš dojam od najavljenog pokretanja proizvodnje već 2023. godine vjerojatno neće biti ništa. Ali nešto ovako atraktivno i inovativno bi bili spremni čekati i koju godinu duže.

3

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

fbmp ytmp imp