Novosti

S BMW-om R 1300 GS po padini vulkana na 6.027 m visine

chile expedition 11

BMW je organizirao vrtoglavu ekspediciju s novim modelom R 1300 GS, od oceana prema vrhu najvišeg aktivnog vulkana na svijetu.

Smješten na granici Čilea i Argentine, s vrhom na čak 6.981 m nadmorske visine, Nevado Ojos del Salado je najviši aktivni vulkan na svijetu. Dakako, uspon je i strm i kamenit, da ne govorimo o problemima koje i za motocikl i za čovjeka predstavlja manjak kisika na tim visinama. S time da se iznad 5.000 m temperature spuštaju na -10˚C, i to po danu.

chile expedition 3

Usprkos svemu tome, odnosno upravo zato, BMW i Metezeler su organizirali ekspediciju penjanja padinama tog vulkana na više od 6.000 m. I to s novim modelom R 1300 GS u standardnom izdanju, s Metzeler Karoo 4 gumama, koje se kod kupnje tog GS-a nude kao opcija za one vozače koji planiraju ozbiljniju off-road vožnju. Pritom su gume ostale standardnih dimenzija, što znači da je i prednji naplatak bio od 19, a stražnji od 17 cola. Zanimljivo je da se na fotografijama vidi kako je jedan GS čak opremljen i lijevanim naplatcima, ali to nisu oni standardni koji dolaze s osnovnim modelom, nego ojačani lijevani naplatci za off-road, koji se mogu doplatiti.

chile expedition 10

Da stvar bude zanimljivija, vozačku ekipu nisu činili neki aktivni natjecatelji, nego menadžeri i novinari. Istina, talijanski novinar Michele Pradelli je i bivši extreme enduro prvak, ali zato su se za upravljačima drugih GS-ova penjali Christof Lischka, kao prvi čovjek razvoja u BMW Motorradu, Salvatore Pennisi, direktor testiranja u Metzeleru, te njemački novinar Karsten Schwers.

chile expedition 5

Kako bi se mogli nositi s rijetkim zrakom, odnosno aklimatizirati, danima prije toga su se postupno penjali do različitih baznih kampova. A onda su spustili do obale Pacifičkog oceana, odakle su u 6. prosinca u 15 sati krenuli na uspon sjevernom padinom spomenutog vulkana. Iako je uspon bio očekivano surov, uspjeli su za samo 19 sati i 22 minute premašiti željenih 6.000 m. Konkretno, tog trenutka su se zaustavili na 6.006 m, a kasnije su još uspjeli dohvatiti i 6.027. Zanimljivo je da su dio priprema za taj uspon odradili na padinama Etne. S vrhom na 3.357 m, Etna je najviši europski aktivni vulkan, ali djeluje samo kao brežuljak u odnosu na 6.981 m visok Nevado Ojos Del Salvado.

chile expedition 6

fbmp ytmp imp