Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N135/MotoGPTest/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N135/MotoGPTest/Gallery

Motosport

MotoGP: Test Suzukija i „production“ Honde

slikaXX

Novi Suzukijev MotoGP motocikl i Hondin „production racer“ imali su prvi testni okršaj na Motegiju

De Puniet je već neko vrijeme najavljivao svoje prvo testiranje motocikla s kojim se Suzuki vraća u MotoGP, no malo tko je mogao pretpostaviti da će mu se istog dana na stazi u Motegiju pridružiti i Takumi Takahashi te Kousuke Akiyoshi, koji su testirali dotad još neviđen Hondin „production racer“, tvorničku alternativu CRT motociklima.

Motegijem su tog dana kružili i Nakasuga i Yoshikawa, kao testni vozači Yamahe, a iako to nije bitno, a ne mora biti ni sasvim točno, navodno je najbrže vrijeme ostvario baš de Puniet koji je sa Suzukijem uspio spustiti vrijeme kruga na minutu i 47 sekundi. Samo usporedbe radi, Lorenzo je prošle godine na kvalifikacijama oborio apsolutni rekord staze s vremenom 1:44.969, dok je Pedrosa u utrci odvozio 1:45.589.

Iako je sve oko motocikla s kojim se Suzuki vjerojatno vraća u MotoGP obavijeno zavjetom šutnje, poznato je da su odustali od V4 agregata i razvili novog rednog četverocilindraša. Koliko je Suzuki doista konkurentan u ovoj poodmakloj fazi razvoja biti će puno jasnije na zajedničkim testiranjima koja će se održati 17.6 u Barceloni, dan nakon što će se na istoj stazi odigrati MotoGP utrka.

S druge strane, iz Honde poručuju da njihov „production racer“ kasni u razvoju, ali da je prva testiranja odradio uspješno te će ga prije kraja godine moći isprobati privatne momčadi kojima je namijenjen. Taj je Hondin motocikl zamišljen kao stepenica između čistih MotoGP motocikala i CRT, a iako će se bazirati na aktualnom RC213V, biti će tehnički manje napredan i bitno povoljniji od njega. Tako će ga odabrane privatne momčadi moći kupiti za milijun eura, što je bitno manje od barem 4 milijuna eura, koliko momčadi trenutno plaćaju za punokrvni Hondin MotoGP motocikl i to ne za njegovu kupnju nego za godišnji najam.

„Production racer“ neće imati pneumatsko upravljanje ventilima, „seamless“ mjenjač ni tvornički softver, ali bi zato trebao biti u skladu s CRT pravilima, što znači da će moći imati spremnik goriva zapremine 24 umjesto 20 litara te će se po vozaču godišnje moći iskoristiti 12 umjesto samo 5 agregata. S druge strane, taj motocikl neće biti opremljen Öhlins i Brembo komponentama, nego „kućnim“ Hondinim proizvodima, pri čemu Showa ovjes u MotoGP-u razvija Bautista, dok granice mogućnosti Nissinovih kočnica istražuje Bradl.

{gallery}NOVOSTI/N135/MotoGPTest/Gallery{/gallery}





fbmp ytmp imp