Motosport

MotoGP: Počinje nova sezona

katar-najava

Noćnom jurnjavom u Kataru krenuo je niz od 18 MotoGP utrka koje će iznjedriti novog ili potvrditi starog prvaka

 

Nema sumnje da je Marc Marquez glavni favorit. Prošle godine nije samo iz prvog pokušaja osvojio naslov MotoGP prvaka nego je pritom odnio titule „najmlađeg ikad" u skoro svakoj važnoj statističkoj kategoriji. Bio je najbrži i na prvim ovogodišnjim testiranjima u Maleziji, nakon čega je slomio nogu na „dirt-tracku" i morao propustiti završne pripreme, no to mu ne bi trebalo previše poremetiti planove.

 

Glavni izazivač je Jorge Lorenzo, koji je dobio u ruke poboljšani M1, no na testiranjima nije bio baš najbrži, žaleći se na elektronski paket, ali i na novu Bridgestone gumu koja prema njegovom mišljenju ne odgovora Yamahi. Istovremeno je Rossi bio jedno od ugodnijih iznenađenja, uvijek pri samom vrhu po ostvarenim vremenima, što se dijelom ima zahvaliti i promjeni stila vožnje po uzoru na mlade lavove.

 

Uskom krugu izazivača svakako spada i Marquezov timski kolega, no Pedrosa iza sebe ima već 8 jalovih sezona u najjačoj momčadi, tako da nas u tom smislu, baš kao i Rossi, može samo ugodno iznenaditi. I tu prestaje popis onih koji mogu računati na naslov prvaka.

 

Jasno, faktor s kojim barem povremeno treba računati su i vozači Ducatija. Iz doista teško objašnjivih i totalno nesportskih razloga, oni su dobili takve povlastice u tehničkom pravilniku da bi u slučaju da ne postanu konkurentni Yamahi i Hondi trebali ozbiljno razmisliti o povlačenju iz ovog sporta.

 

Kad su pojedinačne pobjede u pitanju, ne bi trebalo olako shvatiti Aleixa Espargaroa, koji je s 2 godine starom Yamahom M1 pripremljenom po liberalnijim Open pravilima briljirao na testiranjima. Nakon dvije sezone iza sebe, i Bradl bi morao doći do prvog slavlja ako želi produžiti status pridruženog tvorničkog vozača Honde, a slično vrijedi i za Bautistu.

 

Uglavnom nova sezona neće moći ponuditi senzaciju, kao što je to bilo prošle kad je Marquez učinio čudo, no za nadati se da će biti napetija po pitanju rasplitanja titule novog prvaka. Ili barem raznovrsnija.

 

fbmp ytmp imp