Motosport

MotoGP: Marquez nastavlja niz

otvorna

Treća utrka i treća pobjeda za Marqueza. Aktualni svjetski prvak je na novoj stazi u Argentini dokazao kako mu trenutno nema ravnog.

 

Nova staza Termas de Rio Hondo mogla bi se komotno preimenovati u Termas de Rio Honda nakon što su vozači Repsol Honde ostvarili dvostruku pobjedu na povratničkoj utrci za Veliku nagradu Argentine. Sam početak bio je obilježen pretjecanjima, preširokim linija i padovima, a u tom je kaosu i Marquez potonuo u poretku što je dalo naslutiti zanimljivi razvoj situacije.

 

Ipak, kako su stvari postupno profiltrirale tako su se na čelu kolone očekivano izdvojili Lorenzo i Marquez. Vozač Yamahe je imao odličan start, ali nije imao protutrov za Marqueza, koji je 8 krugova prije kraja preuzeo vodstvo i nakon toga održavao taman dovoljnu prednost da nastavi svoj niz nepobjedivosti ove sezone. Istovremeno je njegov timski kolega Pedrosa sustizao Lorenza te mu u pretposljednjem krugu preoteo drugo mjesto.

 

Rossi je maksimalno borbeno odradio prvi dio utrke i držao se blizu samog vrha sve dok ga Bradl u jednom preoptimističnom pokušaju pretjecanja nije malo izgurao sa staze, no da i nije bilo tog incidenta teško da bi talijanski veteran mogao bolje od osvojenog 4. mjesta. Bradl je s LCR Hondom na kraju završio 5., Iannone je s Pramac Ducatijem ostvario svoj najbolji rezultat MotoGP karijere osvajanjem 6. mjesta, slijedili su Smith i Pol Espargaro s Tech 3 Yamahama, a onda i Dovizioso s tvorničkim Ducatijem. Svi oni su bili međusobno razmaknuti za 4 do 5 sekundi, no zato je neizvjesna do samog kraja bila borba za 10. mjesto u kojoj je Aoyama s „production" Hondom pobijedio svog timskog kolegu Haydena.

 

Utrka u klasi Moto2 je bila nešto manje napeta od uobičajenog budući se Rabat dosta lako izdvojio u vodstvu kojeg je onda držao do samog kraja. Isto tako, Simeon se relativno brzo ustalio na drugoj poziciji, tako da je pozornost uglavnom bila usmjerena na borbu za najnižu stepenicu pobjedničkog postolja, na kojoj je na kraju završio Salom ispred Aegertera i Corsija.

 

U klasi Moto3 svoju je prvu pobjedu odnio Romano Fenati, talijanska mlada nada i član Rossijeve momčadi VR 46. Doduše, do te je pobjede došao spornim pretjecanjem u završnici utrke, na koje su se žalili drugo i treće plasirani Alex Marquez i Jack Miller, no konačni rezultati nisu mijenjani, tek je Fenatiju udijeljen jedan kazneni bod. O i neizvjesnosti same utrke najbolje govori to što je četvrtoplasirani Loi prošao ciljem samo 6 desetinski sekunde iza pobjednika.

 

Trenutni poredak nakon 3 utrke:

 

MotoGP
1. Marquez - Honda – 75 bodova
2. Pedrosa – Honda – 56
3. Rossi – Yamaha – 41
4. Dovizioso – Ducati – 34
5. Iannone – Ducati – 25

 

Moto2
1. Rabat – Kalex – 70 bodova
2. Kallio – Kalex – 42
3. Vinales – Kalex – 38
4. Corsi – Forward KLX – 33
5. Aegerter – Suter – 29

 

Moto3
1. Miller – KTM – 66 bodova
2. Fenati – KTM - 49
3. Vazquez – Honda- 42
4. A. Marquez – Honda – 40
5. Rins – Honda - 35

fbmp ytmp imp