Motosport

MotoGP: Dvostruka pobjeda braće Marquez

Barcelona-Uvodna

Sjajna MotoGP utrka u kojoj je Marc Marquez nastavio niz nepobjedivosti, a pobijedio je i njegov brat, također.

 

Marc Marquez ne prestaje ispisivati stranice povijesnih rekorda, a najnoviji je pao na njegovoj domaćoj stazi u Barceloni. Doduše, ovaj put je odradio samo pola posla, za drugu polovicu se potrudio njegov brat Alex Marquez, koji je slavio u Moto3 utrci. Bio je to prvi slučaj u točno 65 godišnjoj povijesti Grand Prix utrka da su isti dan pobijedila dva brata.

 

A taman se činilo kako će Marquezov sjajni niz od 6 pobjeda biti konačno prekinut. Na kvalifikacijama je pao u posljednjem pokušaju tako da prvi put ove sezone nije osvojio najbolju startnu poziciju, nego je ona pripala Pedrosi. Timski kolega ga je uporno pratio i utrci, čak se u posljednjem krugu dva puta uspio nakratko probiti ispred njega, da bi tri zavoja prije kraja udario u zadnji kotač Marqueza i zamalo izletio sa staze. Tu je priliku iskoristio Rossi, koji se između dva vozača Repsol Honde progurao na drugo mjesto.

 

Iako je i prošli put u Mugellu bilo jako zanimljivo, utrka u Barceloni je bila jedna od boljih u živom sjećanju. Sa starta je najbolje krenuo Lorenzo i poveo utrku, no relativno brzo je potonuo na 4. mjesto, gdje je ostao do kraja, pokušavajući održati kontakt s prvom trojicom.

 

Veći dio utrke je vodio Rossi, no njegova se Yamaha nije mogla odlijepiti od nasrtljivih Repsol Hondi. Nekoliko krugova prije kraja pada na treće mjesto, da bi već u sljedećem zavoju Marquez krajičkom oka primijetio žutu zastavu te u strahu od kazne podiže ruku i usporava, a istu stvar čini i Pedrosa, tako da se zbunjeni Rossi ponovo vraća u vodstvo. No, bilo je to samo odgađanje neodgodivog. Marquez i Pedrosa ga ponovo obilaze i da nije bilo spomenutog kontakta između njih dvojice Rossi bi završio kao treći.

 

Bradl je s LCR Hondom od početka do kraja bio peti, a koju sekundu nakon njega ciljem prolaze braća Espargaro, pri čemu je Aleix s Forward Yamahom bio bolji od Pola s Tech 3 Yamahom. Pet stotinki sekunde iza Pola Espargaroa osmo mjesto osvaja Dovizioso, koji je bio za dvije sekunde bolji od Iannonea na drugom Ducatiju, da bi poredak prve desetorice zaključio Smith s drugom Tech 3 Yamahom.

 

Moto2 utrka je ponovo pokazala da je riječ o kontaktnom sportu, tako da sudara i padova nije nedostajalo. Ipak, Tito Rabat u toj borbi nije bio ni okrznut i uvjerljivo je slavio svoju četvrtu ovogodišnju pobjedu, s velikih 4,2 sekunde prednosti nad Maverickom Vinalesom, dok je u borbi za treće mjesto Zarco bio spretniji od Kallia i Luthija te je tako donio prvi podij momčadi Caterham.

 

Kao što smo to već spomenuli, u klasi Moto3 je slavio Alex Marquez, kojem je to druga pobjeda u karijeri, ali i prva za upravljačem Honde, čime je konačno prekinuta dvogodišnja nepobjedivost KTM-a. Bila je to neuobičajeno uvjerljiva pobjeda, s 3,2 sekunde prednosti u odnosu na Bastianinija s KTM-om, koji je i najveće iznenađenje ove utrke, dok je treće mjesto pripalo Vazquezu na još jednoj Hondi. U istoj grupi vozača je kao četvrti ciljem prošao Miller, povećavši tako još malo svoju prednosti u odnosu na glavnog konkurenta Fenatija, koji je završio kao peti.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 175 bodova
2. Rossi – Yamaha – 117
3. Pedrosa – Honda – 112
4. Lorenzo – Yamaha – 78
5. Dovizioso – Ducati – 71

 

Moto2
1. Rabat – Kalex – 149 bodova
2. Kallio – Kalex – 115
3. M. Vinales – Kalex – 89
4. Aegerter – Suter – 71
5. Corsi – Kalex – 66

 

Moto3
1. Miller – KTM – 117 bodova
2. Fenati – KTM – 110
3. Vazquez – Honda – 92
4. Rins – Honda – 87
5. A. Marquez – Honda – 85

fbmp ytmp imp