Motosport

MotoGP: 9:0 za Marqueza

Sachsemnr-uvodna

Iako je kiša prije starta začinila stvari, nova pobjeda Marqueza ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje. Sada ih ima 9 u nizu.

 

Kiša koja je u njemačkom Sachsenringu počela padati taman prije nego su MotoGP vozači trebali izaći iz svojih garaža nije dugo trajala, ali je uspjela zakomplicirati situaciju. Samo su vozači iz zadnja dva reda odlučili igrati na sve ili ništa te izaći na slick gumama, svi ostali su na startnu rešetku stigli na kišnim gumama. No, kiša je odmah potom prestala i staza se ubrzano počela sušiti, na što su odlučili reagirati u momčadi LCR Honda i Bradlov motocikl na licu mjesta opremiti slick gumama i karbonskim kočnicama. Ostali su na kraju kruga zagrijavanja jednostavno skrenuli u boks i tamo preskočili na zamjenske motocikle koji su već bili podešeni za suhu stazu.

 

Svi oni koji su krenuli u boks morali su od tamo i startati, i to tek nakon što se Bradl i desetak vozača s kraja kolone sjurilo u prvi zavoj, što je uzrokovalo pravu gužvu i kaos pri izlasku na stazu, utoliko više što bez kruga zagrijavanja karbonske kočnice nisu bile ni blizu radne temperature. Na kraju svega, najbolje se snašao Marquez koji je u pratnji timskog kolege Pedrose lako sustigao i prestigao odbjeglu kolonu. Ubrzo ga je od vodstva dijelio samo Bradl, čija je Honda sa gumama i kočnicama za suho, ali i ovjesom podešenim za kišu, ubrzo počela padati u poretku tako da je na kraju miljenik domaće publike završio izvan bodova.

 

Nakon što je Marquez lako, a Pedrosa nešto teže, obišao Bradla, njih su se dvojica izdvojila u vodstvu i držala se razmaku od pola do cijele sekunde, no cijelo to vrijeme Pedrosa nije nijednom ozbiljnije priprijetio svom timskog kolegi, a kamoli mu se ispriječio na njegovom pohodu da prvi dio sezone odradi u savršenom stilu s 9 pobjeda na isto toliko utrka. Deset sekundi iza Hondinog dvojca ciljem je prošao Jorge Lorenzo, koji je prilikom startanja iz boksova prerano presjekao na stazu, zbog čega je odlučio propustiti veliki dio vozača, kako ne bi zaradio kaznu, no svejedno se relativno brzo probio do trećeg mjesta gdje je ostao do kraja.

 

Lorenzu je, nakon katastrofe u Assenu, povratak na pobjednički podij bio melem na ranu, utoliko više što je uspio pobijediti svog timskog kolegu Rossija, što je prava rijetkost ove sezone. Pritom je Rossi završio kao četvrti, dok je „privatnik" Iannone bio najbrži vozač Ducatija i tako zaokružio poredak prve petorice. Kad je ukupni poredak u pitanju, Marquez sada ima velikih 77 bodova prednosti u odnosu na Pedrosu, odnosno 84 boda viška u odnosu na Rossija, što znači da bi mogao komotno propustiti sljedeće tri utrke, a svejedno biti u vodstvu sredinom rujna uoči okupljanja u Misanu.

 

Utrku u klasi Moto2 je obilježio švicarsko-finski dvoboj Aegertera i Kallia, koji su pobjegli ostatku kolone desetak sekundi i onda se do posljednjeg kruga borili za pobjedu. Na kraju je Aegerter odnio svoju prvu pobjedu u karijeru, dok je Kallio sa zaostatkom od samo 9 stotinki sekundu uspio malo smanjiti bodovni zaostatak za i dalje vodećim Rabatom, koji je završio kao četvrti u sendviču između trećeplasiranog Corsija i petog Vinalesa.

 

U klasi Moto3 se sasvim izdvojila skupina od petorice vozača, koju je, praktično od početka do kraja utrke predvodio Miller s KTM-om, pobijedivši na kraju ispred Bindera na Mahindri i Masboua na Hondi. Tako se Miller, nakon nekoliko slabijih utrka ponovo malo izdvojio u ukupnom poretku, to više što je Marquez završio kao 4., Vazquez kao 6., dok su Fenati i Rins svoje nastupe završili padovima.

 

Utrkom za VN Njemačke završila je točno polovica sezone i sada slijedi jednomjesečna pauza do drugog vikenda u kolovozu i ponovnog okupljanja u Indianapolisu.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 225 bodova
2. Pedrosa – Honda – 148
3. Rossi – Yamaha – 141
4. Dovizioso – Ducati – 99
5. Lorenzo – Yamaha – 97

 

Moto2
1. Rabat – Kalex – 170 bodova
2. Kallio – Kalex – 151
3. M. Vinales – Kalex – 120
4. Aegerter – Suter – 96
5. Corsi – Kalex – 85

 

Moto3
1. Miller – KTM – 142 bodova
2. A. Marquez – Honda – 123
3. Vazquez – Honda – 112
4. Fenati – KTM – 110
5. Rins – Honda – 107

fbmp ytmp imp