Motosport

SBK: Guintoli je dohvatio Sykesa

MaGNYcOURSE

Kiša i (ne)poštivanje timskih naredbi rezultirali su bizarnim utrkama u Magny Coursu, nakon kojih Guintoli zaostaje samo 12 bodova za Sykesom

 

Kao da kišom natopljena i kao led klizava staza nije stvorila dovoljno kaosa, završnicu obje utrke u Francuskoj napetijim su učinile timske naredbe. Naime, iako se još prije nekoliko utrka činilo da je Sykes praktično osigurao naslov za Kawasaki, Guintoli mu se dovoljno približio da se na kišnom ruletu zakomplicira situacija uoči posljednjeg okupljanja u Kataru.

 

U prvoj utrci se činilo da je Guintoli na putu do zaslužene pobjede, ali ga je ulaskom u završnu fazu obišao njegov timski kolega Melandri. Ništa neočekivano, no onda su iz boksa Aprilije počeli slati jasne poruke Melandriju da propusti ispred sebe Guintolija, baš kao što su iz momčadi Kawasakija sugerirali Bazu da ispred sebe pusti Sykesa. Začudo, obojica su se pokorila tim timskim odredbama, no odlučili su to učiniti maksimalno teatralno.

 

Tako je Melandri u pretposljednjem krugu evidentno usporio i velikodušno mahao Guintoliju da ga obiđe, dok je Baz čekao doslovno posljednji zavoj utrke da stane i propusti pored sebe Sykesa. Dakle, prvi je ciljem prošao Guintoli ispred Melandrija, treći je bio Rea na Hondi, dok je Sykes skupio dva dodatna boda na ime toga što ga je Baz propustio na četvrto mjesto. Time je razlika između Sykesa i Guintolija spuštena na 19 bodova.

 

Sličan scenarij se očekivao i u drugoj utrci, koja se također vozila po kiši. Nakon što je svojih 5 minuta slave odradio Giugliano, koji je očekivano pao dok je s Ducatijem držao vodstvo, a onda nekoliko krugova kasnije isti stvar u istom zavoju odradio i Rea, na vrhu kolone se našao Guintoli, no ponovo ga je u stopu slijedio Melandri. Očekujući da će mu ovaj opet izaći u susret, Guintoli je bez prevelikog otpora pustio Melandrija u vodstvo, no Talijan je ovaj put odlučio ignorirati signale iz boksa i otići do pobjede.

 

Začuđeni Guintoli je tako završio kao drugi, ali je imao tu sreću da je u završnici utrke Haslam odlučio dohvatiti svoj prvi podij u dvije sezone s Hondom te je pritom spustio Sykesa na 4. mjesto. Izraženo u brojkama, Guintoli sada zaostaje 12 bodova za Sykesom, a na stolu je još 50 bodova koji će se podijeliti na dvije noćne utrke u Kataru.

 

U klasi Supersport je već odlučeno da je prvak VD Mark, no to ne znači da je nedostajalo uzbuđenja. Činilo se da je nakon niza pehova Sofuoglu konačno na putu do pobjede, no poskliznuo se na kočenju u trenutku kad je vodio s 10 sekundi prednosti i tako još jednom morao odustati. Cluzel nije propustio ponuđenu priliku te je uvjerljivo pobijedio s MV Agustom, dok se VD Mark, iako je u jednom trenutku pao, uspio probiti na drugo mjesto ispred talijanskog veterana Rolfa i timskog kolege Zanettija.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike (nakon 20 utrka):

1. Sykes – Kawasaki – 378
2. Guintoli – Aprilia – 366
3. Melandri – Aprilia – 312
4. Rea – Honda – 301
5. Baz – Kawasaki – 282

 

Supersport (nakon 9 utrka)
1. Vd Mark – Honda – 205
2. Cluzel – MV Agusta – 132
3. Marino – Kawasaki - 120
4. Zanetti – Honda – 103
5. Coghlan – Yamaha – 98

fbmp ytmp imp