Motosport

MotoGP: Marquez je svjetski prvak

P20141012114217822

Lorenzo je pobijedio, no najviše su slavila braća Marquez. Marc je obranio MotoGP naslov, a Alex se približio tituli u Moto3 kategoriji.

 

Postojalo je mnoštvo kombinacija prije utrke za VN Japana, no bilo je jasno da Marquez postaje svjetski prvak ako završi ispred Pedrose i Rossija i ne bude dramatično lošiji od Lorenza. I upravo tako se sve skoro idealno poklopilo za Hondu na njihovoj stazi u Motegiju. Bolje je moglo biti samo da je Marquez pobijedio, no i drugo mjesto je sasvim dostajalo da potvrdi obranu naslova.

 

U utrku je Marquez krenuo dosta rezervirano, no malo pomalo je obišao Iannonea i Doviziosa na Ducatijima, pa se malo zadržao iza Yamahe s brojem 46. Kad je konačno projurio i kraj Rossija, titula prvaka je bila nadohvat ruke i nije imao razloga riskirati sa sustizanjem lagano odbjeglog Lorenza. Tako je pobjeda pripala Lorenzu, a naslov Marquezu, dok je najnižu stepenicu pobjedničkog postolja zauzeo Rossi. Gotovo neprimjetan Pedrosa je utrku završio kao četvrti, s 3 sekunde zaostatka za Lorenzom i 10 sekundi prednosti u odnosu na Doviziosa.

 

Iako je, dakle, pitanje prvaka riješeno tri utrke prije kraja, istovremeno se zakomplicirala borba za viceprvaka. Naime, Rossi i Pedrosa nastavljaju mrtvu trku i trenutno su sasvim izjednačeni, no s dvije uzastopne pobjede im se na samo 3 boda približio i Lorenzo.

 

U klasi Moto3 još ništa nije riješeno, ali smo sve bliži holivudskom raspletu u kojem bi oba brata Marquez bili svjetski prvaci. Naime, u napetoj završnici, koja je uključivala borbu šestorice vozača, prvi je ciljem prošao Alex Marquez ispred Vazqueza, obojica na Hondi, dok je treće mjesto zauzeo Binder na Mahindri. Donedavno ukupno vodeći Miller je sa svojim KTM-om u posljednjem krugu nazadovao na 5. mjesto, pa tako sada kasni 25 bodova za Marquezom, dok je Alex Rins završio utrku kao tek 10. i trenutno zaostaje 37 bodova.

 

U klasi Moto2 je Luthi vodio od početka do kraja i odnio prvu pobjedu u protekle dvije sezone. U završnici mu se približio i Maverick Vinales, dok je treće mjesto zauzeo Rabat, koji je tako odradio još jedan mali korak u pohodu na naslov prvaka budući je Kallio završio kao 5. i tako svoj zaostatak rastegnuo na teško dostižnih 38 bodova.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 312 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 230
3. D. Pedrosa – Honda – 230
4. J. Lorenzo – Yamaha – 227
5. A. Dovizioso – Ducati – 153

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 294 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 256
3. M. Vinales – Kalex – 224
4. D. Aegerter – Suter – 143
5. T. Luthi – Suter – 141

 

Moto3:
1. A. Marquez – Honda – 231 bod
2. J. Miller – KTM – 206
3. A. Rins – Honda – 194
4. R. Fenati – KTM – 174
5. E. Vazquez – Honda – 174

fbmp ytmp imp