Motosport

MotoGP: Rossi osvojio 108. pobjedu

P20141019113049316

Kaos u Phillip Islandu! Marquez je pao dok je vodio, a Crutchlow pola kruga prije kraja dok je držao 2. mjesto. Na kraju su podij okupirali vozači Yamahe.

 

Kao i prošle godine, ali u ipak nešto manje dramatičnom obliku, utrku u australskom Phillip Islandu su uvelike režirale gume. Iako su odradili dodatna testiranja i po prvi put ponudili asimetričnu prednju gumu, u Bridgestoneu očito još nisu pronašli savršenu recepturu za novu asfaltnu podlogu na jednoj od najbržih utrka u kalendaru. Takvog je mišljenja zasigurno i Marc Marquez, ali i ne samo on.

 

Nakon što je vodio praktično od samog početka i nakon 27 minuta imao 4 sekunde prednosti, Marc Marquez je iznenada na kočenju zablokirao prednju gumu i pao. Ista stvar se 15 minuta kasnije dogodila se Crutchlowu na Ducatiju, kada je, samo pola kruga prije kraja utrke držao odlično drugo mjesto. Obojica su vjerojatno bili žrtve toga što mekana prednja guma nije mogla postići dovoljnu temperaturu na hladnom ranoproljetnom asfaltu, a isto vrijedi iz Pola Espargaroa koji je 2 kruga prije kraja iznenada izgubio prednji kraj na kočenju, ganjajući tada trećeg Lorenza, koji je također ima problema s prednjom gumom, ali malo drugačije vrste.

 

Naime, Lorenzo je poveo utrku, ali ga je ubrzo prestigao Marquez, da bi ga onda napao i Rossi. Uslijedilo je nekoliko krugova zanimljive borbe između njih dvojice da bi, taman negdje kad je pao Marquez, Lorenzo upao u probleme s ekstra mekanom prednjom gumom, koja se s lijeve strane počela raspadati. Rossi je tako u svojoj 250 utrci u najjačoj klasi imao lak put do 82. pobjede (108. pobjede ukupno), dok je Lorenzo zahvaljujući spomenutim padovima Crutchlowa i Pola Espargaroa na kraju ipak završio kao drugi sa 11 sekundi zaostatka.

 

Tko zna kako bi se situacija rasplela da se Iannone u kočenju u Honda zavoj nije zaletio u Pedrosu i obojicu izbacio iz igre, a u istom se zavoju 20 minuta kasnija prekočio i Bradl, čija je kolateralna žrtva bio Aleix Espragaro. S tako brojnim odustajanjima viđenijih vozača, mnogi su imali priliku za rezultat svoje karijere, među njima i Bradley Smith, koji je završio kao treći, pa je tako Yamaha prvi put od 2008. godine imala tri vozača na pobjedničkom podiju. Četvrto mjesto pripalo je Doviziosu na tvorničkom Ducatiju, dok je, pola minute nakon Rossija, u borbi za peto mjesto prvi na ciljnu ravninu izašao Scott Redding s „production" Hondom, ali su ga do kockaste zastavice pretekli Barbera na Open Ducatiju i Bautista na „pravoj" Hondi. Ukupno je utrku završilo samo 14 vozača.

 

U svojoj prvoj (i zasad posljednjoj) sezoni u Moto2 klasi, Maverick Vinales je došao do svoje treće pobjede. Najbolje je sačuvao „materijal" za završnicu utrke i prošao ciljem sekundu i pol ispred Luthija i Rabata. Budući je Kallio prošao ciljem kao četvrti, Rabat je svoju prednost rastegnuo na 41 bod, što je samo dvije utrke prije kraja doista teško dostižno.

 

Zato se u klasi Moto3 situacija malo zakomplicirala. O dramatičnosti utrke najbolje govori to da je na kraju šesti Masbou prošao ciljem samo 24 stotinke iza pobjednika Jacka Millera na KTM-u, koji nije samo pobijedio pred domaćom publikom, nego se i vratio u igru za naslov prvaka. Doduše, trenutno vodeći Alex Marquez je u maksimalno napetoj završnici kasnio samo 3 stotinke sekunde te tako osvojio 2. mjesto, što znači da bodovni razmak između njih dvojice još uvijek iznosi respektabilnih 20 bodova. Treći je bio Rins, četvrti Vazquez, a peti McPhee, svi osim Millera na Hondinim motociklima.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 312 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 255
3. J. Lorenzo – Yamaha – 247
4. D. Pedrosa – Honda – 230
5. A. Dovizioso – Ducati – 166

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 310 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 269
3. M. Vinales – Kalex – 249
4. T. Luthi – Suter – 161
5. D. Aegerter – Suter – 151

 

Moto3:
1. A. Marquez – Honda – 251 bod
2. J. Miller – KTM – 231
3. A. Rins – Honda – 210
4. E. Vazquez – Honda – 187
5. R. Fenati – KTM – 174

fbmp ytmp imp