Motosport

MotoGP: Marquez nastavlja skupljati rekorde

Sepang 2014 - uvodna

Marquez je u Maleziji odnio pobjedu i „pole positon" i tako osvježio još dvije rubrike s rekordima. Tito Rabat je osvojio Moto2 naslov.

 

Nakon nekoliko problematičnih utrka, Marc Marquez je u Maleziji podsjetio zašto je sada već dvostruki svjetski prvak. Prvo je u subotu u kvalifikacijama oborio rekord kruga, ali i rekord po broju „pole positiona", skupivši ih ove sezone čak 13, čime se odmakao od Doohana i Stonera, koji su ih osvajali po 12. U nedjelju je konačno odnio i 12. pobjedu ove sezone i tako se izjednačio s rekordom kojeg je 1997. godine postavio Mick Doohan.

 

No, nije sve bilo med i mlijeko za vozača Honde. Nakon nešto lošijeg starta dodirnuo se s Lorenzom na ulasku u prvi zavoj i potonuo na 8. mjesto, a još je i gore prošao njegov timski kolega Pedrosa, koji je pao već u drugom krugu, kada je držao 2. mjesto, da bi istu stvar ponovio i desetak krugova kasnije, taman nakon što se sa začelja probio na rub prve desetorice.

 

Uglavnom, utrku je poveo Yamahin tvornički dvojac, pri čemu je izgledalo kako voda ide na mlin Lorenza, koji je izabrao tvrđu prednju gumu. Ipak, sredinom utrke je Lorenzo počeo širiti putanje, što je spremno iskoristio Rossi, no ubrzo nakon toga i on odlazi preširoko, pa se tako u vodstvo, lakše nego što je mislio, probio Marquez. Iako ga je dosta dugo uspijevao pratiti poput sjene, Rossi više nije uspio uzvratiti Marquezu, čak ga je u posljednja dva kruga počeo sustizati i Lorenzo, jednako kao što je četvrto plasiranog Bradla na LCR Hondi počeo pritiskati Smith s Tech 3 Yamahom.

 

Na kraju, ipak, Rossi drugi, Lorenzo treći, a Bradl solidan četvrti, doduše s pozamašnih 20 sekundi zaostatka za vodećim trojcem. Inače, baš kao i tjedan dana ranije u Phillip Islandu, MotoGP utrku je završilo samo 14 vozača.

 

U klasi Moto2 je svoju treću pobjedu u posljednje četiri utrke odnio Maverick Vinales i tako pokazao da je itekako stasao za prelazak u MotoGP sa Suzukijem iduće sezone. Do nove pobjede je došao nakon dvoboja s Kalliom, kojemu drugo mjesto nije bilo ni izbliza dovoljno da produži nadu u eventualno osvajanje titule. Naime, njegov timski kolega Tito Rabat je mogao igrati na sigurno te je kalkuliranim osvajanjem trećeg mjesta prebacio normu za itekako zasluženi naslov svjetskog prvaka u Moto2 klasi.

 

Zato će se u klasi Moto3, baš kao i prošle godine, pitanje svjetskog prvaka rješavati tek na posljednjoj utrci u Valenciji. Alex Marquez je u Sepangu imao prvu meč loptu, čak je u posljednjem krugu i vodio, no onda se jednom previše dotaknuo s jedinim preostalim konkurentom Millerom i izvukao nešto deblji kraj, završivši utrku kao 5. u vodećoj grupi od 6 vozača. Sreća u nesreći za mlađeg brata Marqueza je u tome da Miller ipak nije uspio pobijediti, nego je vozač KTM-a završio kao drugi, u Hondinom sendviču između pobjednika Vazqueza i trećeplasiranog Rinsa, dok je Kent s Husqvarnom prošao ciljem kao četvrti.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 337 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 275
3. J. Lorenzo – Yamaha – 263
4. D. Pedrosa – Honda – 230
5. A. Dovizioso – Ducati – 174

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 326 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 289
3. M. Vinales – Kalex – 274
4. T. Luthi – Suter – 169
5. D. Aegerter – Suter – 162

 

Moto3:
1. A. Marquez – Honda – 262 bod
2. J. Miller – KTM – 251
3. A. Rins – Honda – 226
4. E. Vazquez – Honda – 212
5. R. Fenati – KTM – 174

 

 

fbmp ytmp imp