Motosport

MotoGP: Marquez najbrži na testiranjima u Maleziji

54d48df0b774c3.29072922

Marquez je smlavio rekord kruga na prvoj rundi testiranja u Maleziji. No, to nikog nije iznenadilo, pa ni vozače Yamahe

 

Dosad je na dugačkoj stazi u Maleziji bio nadljudski uspjeh spustiti se ispod „psihološke" granice od točno 2 minute, a sada je Marc Marquez otišao i korak dalje. Budući je riječ o testiranjima, njegovih 1:58.867 neće postati službenim rekordom, no svejedno je impresivno što se spustio za skoro sekundu ispod rekorda kruga od 1:59.791, a kojeg je postavio baš on na prošlogodišnjim kvalifikacijama.

 

Inače, Marquez je u Maleziji testirao tri verzije Hondina motocikla, odnosno, prošlogodišnji, ovogodišnji i jedan kompromisni model, sastavljen od kombiniranih dijelova. Čini se da mu je na kraju najbliži srcu baš taj „kompromisni" model, a da Honda ima iznimno brze motocikle potvrdio je i timski kolega Pedrosa, koji je u svom najbržem krugu bio sporiji samo 14 stotinki sekunde, da bi za vrijeme simulacije utrke, navodno, bio i brži od Marqueza.

 

Treći najbrži je bio Iannone, koji je očito dobro iskoristio pravo Ducatija na korištenje mekših guma, a nakon njega slijedi dvojac Yamahe, pri čemu je Rossi bio nešto brži, dok se Lorenzo opravdava da je u trenutku ganjanja najbržeg kruga imao manjih problema s kočnicama. U svakom slučaju, sva petorica su išli ispod spomenutog službenog rekorda kruga, a ispod granice od 2 minute spustili su se još i Pol Espargaro na Tech3 Yamahi i Dovizioso na tvorničkom Ducatiju.

 

Bradl je s Forward Yamahom bio najbrži u podklasi Open, dok je poredak prve destorice zaključio Aleix Espargaro, koji je sa Suzukijem kasnio prihvatljivih 1,6 sekunde za Marquezovom Hondom. Ipak, više je impresionirao njegov timski kolega Vinales, koji je završio kao 12. s 2 sekunde zaostatka i tako bio najbrži „rookie" ispred Baza na Forward Yamahi i Millera na Hondi RS, koji su bili na granici od 3 sekunde zaostatka.

 

Otprilike isti zaostatak je ubilježio i Bautista, koji je bio tek 19. najbrži i poprilično nezadovoljan novim Aprilijinim motociklom, proglasivši ga previše krutim, pa je tako uglavnom vozio prošlogodišnji model opremljen novim i snažnijim agregatom s pneumatskim otvaranjem ventila. No, on se tijekom tri dana testiranja barem povremeno znao probiti među prvu petnaestoricu, dok je njegov timski kolega Melandri cijelo vrijeme taborio pri samom kraju poretka, ubilježivši na kraju 1,7 sekundi zaostatka za Bautistom i nepunih 5 sekundi zaostatka za Marquezom.

 

Tvornički vozači će ostati još jedan dan kako bi isprobali gume koje Michelin razvija za svoj povratak 2016. godine, dok će se svi zajedno okupiti već za dva tjedna kako bi odradili novu rundu testiranja u Maleziji.

 

Test-Malezija1-2015

 

fbmp ytmp imp