Motosport

MotoGP: Predstavljen Team Suzuki Ecstar

GSX-RR-2015

Suzuki se s novim motociklom GSX-RR vraća u MotoGP, uzdajući se u rednu konfiguraciju agregata i talentirane španjolske trkače

 

Kad su se na kraju 2011. povukli iz MotoGP-a, malotko im je vjerovao da će se tako skoro vratiti. No, sada se, nakon tri propuštene sezone, Suzuki doista vraća, s novom momčadi, novim vozačima i, dakako, potpuno novim motociklom.

 

Pritom taj motocikl nije samo nov, nego i potpuno drugačiji. Naime, nakon što su godinama razvijali V4 konfiguraciju svojih Grand Prix strojeva, u Suzukiju su shvatili da im treba izravnija poveznica sa serijskim motociklima, pa su tako povukli paralelu sa svojim sportskim modelima i u novi MotoGP motocikl ugradili redni četverocilindrični agregat. Da simbolika bude jača, novi su motocikl nazvali GSX-RR.

 

Tehnički gledano, novi GSX-RR ne donosi nikakvu revoluciju i zapravo je koncepcijski (i previše) sličan Yamahi M1, uz tu bitnu razliku da u Suzukiju tek razvijaju „seamless" mjenjač. Pretpremijera na posljednjoj utrci prošle sezone ukazala je na probleme s pouzdanošću agregata, što je u međuvremenu riješeno, tako da je sada glavni problem zaostajanje po pitanju maksimalne snage. Pokušalo su to dijelom kompenzirati poboljšanjem aerodinamike, no nisu postigli opipljive rezultate.

 

Istovremeno, dvojica tvorničkih vozača su zadovoljna kompaktnošću i agilnošću motocikla, ali i napretkom u području elektronskih pomagala. Aleix Espargaro je navikao izvlačiti maksimum iz materijala koji mu je na raspolaganju, dok je Maverick Vinales pokazao da brzo uči i da mu prelazak s Moto2 na MotoGP motocikl ne predstavlja nikakav problem.

 

Više o novoj sezoni koja započinje posljednjeg vikenda ovog mjeseca u Kataru, kao i o svim MotoGP motociklima i vozačima, pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, koji bi na kioske treba stići oko 20. ožujka.

0999bca9-d5fe-4cac-b87e-f34f5296f61a

fbmp ytmp imp