Motosport

SBK: Dvostruka pobjeda Daviesa

0980 R11 Davies action

Davies je u Magny-Coursu bio neuhvatljiv s Ducatijem, dok se Rea još malo približio obrani naslova.

Subotnja Superbike utrka na poznatoj francuskoj stazi Magny Course počela je na mokroj stazi koja se polako sušila, a takvo je vlažno tlo uvijek pogodno za razvoj neobičnih zapleta. Istina, prvih 8 krugova u vodstvu je proveo Sykes, što nije ništa iznenađujuće, no kako se staza lagano sušila tako su oba vozača Kawasakija imala sve više problema, što je onda na čelo kolone izbacilo Camiera s MV Agustom, koji se tu zadržao idućih 6 krugova.

Iako je Camier već ranije dokazao da se odlično snalazi u klizavim uvjetima, pobjeda MV Aguste bi bila ravna senzaciji. No, prvo se ispred njega probio Savadori s Aprilijom, a onda ih je obojicu obišao Davies s Ducatijem, koji će u idućih 6 krugova rastegnuti prednost na skoro 10 sekundi i odnijeti uvjerljivu pobjedu. Savadori i Camier su za to vrijeme potonuli na peto i sedmo mjesto budući su samoj završnici utrke briljirali oni koji su u međuvremenu otišli u boks kako bi promijenili gume. Tako se na drugo mjesto probio Vd Mark na Hondi, dok su treći i četvrti bili Sykes i Rea, vozači Kawasakija.

Nedjeljnu Superbiku utrke je ponovo poveo Sykes, koji se čak i počeo i malo odvajati, prije nego je Rea obišao Daviesa i dao se u potjeru. Nakon toga se u posljednjih pet krugova odvijao bespoštedni dvoboj između dvojice vozača Kawasakija, što je iskoristio Davies koji se s Ducatijem probio naprijed i više se nije osvrtao na putu do nove pobjede. Dvije sekunde iza njega ciljem je prošao Rea i ispred Sykesa, dok je Camier ponovo bio vrlo dobar i dogurao s MV Agustom do 4. mjesta, dvije sekunde ispred Vd Marka na Hondi, koji je imao 5 sekundi prednosti u odnosu na Savadorija na Apriliji.

Takvim raspletom događaja u Francuskoj, Rea je Francuskoj za jedan bod povećao prednost u odnosu na timskog kolega Sykesa. Teoretski je još uvijek u igri i Davies s Ducatijem, no realno gledajući, naslov će pripasti jednom od vozača Kawasakija, pri čemu Rea ima zdravu prednost od 48 bodova pred Sykesom u trenutku kada je još samo 100 bodova u igri.

Pritom bi Kawasaki trebao imati prvaka u obje kategorije bez obzira na to što Sofouglu u Magny Coursu propustio priliku da osvoji još jednu Supersport titulu. Doduše, Turčin je vodio prvu polovicu utrke, no u 12 krugu je iznenada pao i odustao. Taj trenutak je iskoristio Tuuli, koji je preuzeo vodstvo s Yamahom R6 i tako dokazao da njegovo drugo mjesto na prošloj utrci u Lausitzringu nije bio plod slučajnosti. Finac je u svojoj drugoj Supersport utrci bio nadomak prvog slavlja, no u zadnjem krugu ga je ipak nadmudrio Cluzel s MV Agustom, koji je tako nakon dugog vremena osjetio slast pobjede i to baš pred domaćom publikom.

Treće mjesto je osvojio Badovini s Hondom, četvrti je bio Bassani s Kawasakijem, dok je Krummenacher završio kao peti i tako barem teoretski ostao u igri za naslov. No, sve i da pobijedi na slijedeće dvije utrke, njegov timski kolegi Sofuoglu bi i samo s jednim osmim mjestom ostao nedohvatljiv. Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK

Superbike (4 utrke prije kraja)

1. J. Rea – Kawasaki – 426 boda
2. T. Sykes – Kawasaki – 378
3. C. Davies – Ducati – 345
4. M. VD Mark – Honda – 234
5. N. Hayden – Honda – 202

 

Supersport (2 utrke prije kraja)

1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 171
2. R. Krummenacher – Kawasaki – 129
3. J. Cluzel – MV Agusta – 116
4. P. Jacobsen – Honda – 109
5. K. Smith – Honda – 84

fbmp ytmp imp