Motosport

SBK: Rea dvostrukom pobjedom krenuo u obranu naslova

Phillip Island SBK17

Rea je u obje utrke u Phillip Islandu prošao ciljem treptaj oka ispred Daviesa na Ducatiju.

Iako se to možda ne bi moglo iščitati iz činjenice da je Rea s Kawasakijem odnio još jednu dvostruku pobjedu u Phillip Islandu, prve dvije Superbike utrke daju naslutiti kako bi pred nama mogla biti uzbudljiva sezona.

U subotnjoj utrci su se petorica vozača izmijenila u vodstvu, a među njima i Marco Melandri koji je svoj povratak aktivnom utrkivanju obilježio padom 8 krugova prije kraja. Sykes se dobro držao do nekoliko krugova prije kraja, no u završnici ga obilaze Rea i Davies, koji su se borili za pobjedu do posljednjeg milimetra. Na kraju je Kawasaki prošao ciljem samo 42 stotinke sekunde ispred Ducatija, dok je Sykes s drugim Kawasakijem zaostao sekundu i istovremeno bio tek 3 tisućinke sekunde brži od Lowesa na Yamahi. Camier je ponovo izvukao nemoguće iz MV Aguste i završio kao odličan peti, s tri sekunde zaostatka, a 3 desetinke sporiji od njega bio je Fores na privatnom Ducatiju.

Nedjeljna utrka je bila još utoliko zanimljivija što se prvi put startna rešetka formirala po novim kontroverznim pravilima, pa je tako Rea krenuo s devete startne pozicije, Davies s osme, Sykes sa sedme, a Melandri, koji nije završio prvu utrku, startao je s desetog mjesta. Pokazalo se da taj format najboljima ne predstavlja preveliki uteg, pa se tako Rea već u 6. krugu probio natrag u vodstvo, a slijedili su ga Davies i Melandri na Ducatijima, jedino je Sykes u svemu tome imao problema te je s prerano potrošenom stražnjom gumom utrku na kraju završio kao 6.

Kao i dan ranije, sve se imalo riješiti tek na samoj ciljnoj crti, koju je Rea s Kawasakijem ponovo prekoračio treptaj oka ispred Daviesa na Ducatiju, s time da je ovaj put razmak bio još manji i iznosio je mizernih 25 tisućinki sekunde. Melandri je s drugim Ducatijem imao deseterostruko veći zaostatak, no to je još uvijek značilo deficit od tek četvrtine sekunde, a Lowes, koji je po novim pravilima u drugu utrke krenuo s prve pozicije, je ponovo završio kao 4. i na granici od jedne sekunde zaostatka za pobjednikom, što je svakako dobar rezultat za Yamahu. Njegov novi timski kolega Van der Mark je prvu utrku završio kao 9., a u drugoj je napredovao na 7. mjesto.

Aprilia nije zabljesnula u svom povratku s tvorničkim motociklima, pa je tako Laverty bio osmi i deseti, dok je Savadori prvu utrku okončao padom da bi u drugom nastupu osvojio bodove za deveto mjesto. No, daleko lošiju premijeru je imao novi Fireblade. S njim je Bradl, kao Superbike debitant i novi vozač Honde, bio dva puta petnaesti, dok je Hayden subotnju utrku završio kao jedanaesti, da bi u nedjelju, u borbi za približno istu poziciju, posao završio padom.

Prvo skraćena na 15 krugova, zbog straha da gume neće izdržati, pa prekinuta zbog crvene zastave, prva Supersport utrka sezone se pretvorila u sprint od 10 krugova prepunih akcije, u kojoj su najgore prošli papirnati favoriti. Kao najbrži na kvalifikacijama, P.J. Jacobsen je s tvorničkom MV Agustom sletio sa staze i završio kao 6., dok je Cluzela na Hondi u zadnjem krugu srušio Caricasulo s Yamahom. Time borba za pobjedu nije ništa izgubila na neizvjesnosti, pa je tako veteran Rolfo s privatnom MV Agustom prošao ciljem samo jednu tisućinku sekunde ispred Mahiasa. Vozač Yamahe je kasnije kažnjen s jednom sekundom, ali je ipak ostao drugi ispred Australca Westa koji je pred svojom publikom nastupio s pozivnicom. Četvrti je završio Ryde s Kawasakijem, dok je unutar dvije sekunde za pobjednikom prošao i Tuuli s još jednom Yamahom. Aktualni prvak Sofuoglu je zbog nezaliječene ozlijede propustio ovu utrku, a neće nastupiti ni na idućoj utrci sredinom ožujka u Tajlandu.

Rezultate svih utrka možete pogledati u donjoj galeriji:

TRENUTNI POREDAK:

Superbike:
1. J. Rea – Kawasaki – 50 bodova
2. C. Davies – Ducati – 40
3. T. Sykes – Kawasaki – 26
4. A. Lowes – Yamaha – 26
5. X. Fores – Ducati – 21

fbmp ytmp imp