Motosport

MotoGP: I Aprilia i Suzuki imaju „krilca“

Aprilia Suzuki krilca

Suzuki ima slična „ugradbena krilca“ kao i Yamaha, dok Aprilia donosi nešto drugačiji pristup. Čekamo Ducati!

Aerodinamička krilca su mrtva, živjela aerodinamička krilca! Ona stršeća krilca, koja su neki zvali i karbonskim noževima, zabranjena su za 2017., no u MotoGP pravilniku je ipak ostavljen dosta široki prostor za implementaciju nekih možda manje učinkovitih, ali i manje opasnih rješenja. Dakle, dozvoljeni su elementi aerodinamike koji smanjuju tendenciju podizanja na stražnji kotač (i tako povećavaju sigurnost), ali oni više ne smiju stršiti s vanjske strane, nego moraju biti ugrađeni u oplate motocikla.

Yamaha Malezija test2017

Pomalo iznenađujuće, Yamaha je već na prvim testiranjima u Maleziji otkrila svoje rješenje, s ispupčenim bočnim oplatama i dvostrukim stijenkama, unutar koji se nalaze kanalići, odnosno krilca. Na drugoj rundi testiranja u Phillip Islandu svoje su karte razotkrili i Aprilia i Suzuki.

Suzuki PhillipIslandTest2017 velika

Inženjeri Suzukija su imali sličnu ideju kao i oni iz Yamahe, ali su u svemu tome bilo možda dovitljiviji i elegantniji. Dakle, umjesto da stvaraju izbočinu na bokovima, oni su prednju kupolu i bočne oplate jednostavno spojili s karbonskom „zavjesom“, koja tako prekriva krilca slična onima koja su se ugrađivala na prošlogodišnje MotoGP motocikle.

Aprilia PhillipIslandTest2017 3

Aprilia se odlučila za drugačiji pristup. Njihov novi RS-GP odmah do središnje smještenog usisnika za zrak ima dva aerodinamična tunela koji su oblikovani tako da, navodno, ostvaruju otprilike 60% vrijednosti onog potiska prema dolje kojeg su dosad generirala isturena krilca na nosu. To je odličan rezultat, ali u svemu tome vidimo i jedan problem. Dok je kod Yamahe i Suzukija vjerojatno moguće mijenjati kut krilaca, i tako ih prilagođavati, ne samo od staze do staze, nego i od treninga do treninga, rješenje Aprilije nam se čini poprilično fiksno. Osim toga, po novim pravilima se tijekom cijele sezone mogu koristiti samo dva različita oklopa, što Apriliji dodatno smanjuje manevarski prostor, a istovremeno gotovo i ne ograničava Yamahu i Suzuki, budući je fiksirana samo vanjska silueta, dok se ono što se nalazi s unutarnje strane oplata može mijenjati kako i koliko hoće.

15 RSV4 RR

Ako malo bolje pogledate, donekle slične aerodinamične kanaliće već nalazimo i na cestovnoj Apriliji RSV4. Glavna razlika je u tome što su na MotoGP motociklu ti kanalići pretvoreni u tunele, kakvi bi se, danas – sutra, u malo elegantnijoj izvedbi, mogli preseliti i na RSV4. Isto tako, gledajući natjecateljski GSX-RR, nije nam teško zamisliti da bi slična „ugradbena krilca“ jednog dana mogli osvanuti i na nekom serijskom GSX-R-u. S druge strane, ona isturena „avionska“ krila koja smo gledali prošle sezone teško da bi mogla proći zahtjeve homologacije za cestu.

No, tko zna što nam sve budućnost donosi. Uostalom, ostaje nam za vidjeti što je na tu temu pripremila Honda, dok s najviše zanimanja očekujemo rješenje Ducatija, koje bi moglo biti i najdramatičnije. U KTM-u trenutno imaju i važnijih problema, tako da se vjerojatno neće baviti takvim finesama, ali možda ih njihov glavni sponzor Red Bull potakne na to da i RC16 dobije krila.

fbmp ytmp imp